Kultúra

Omegára tomboltak a csehek Prágában

Omega (omega, kóbor jános)
Omega (omega, kóbor jános)

Ismét megénekeltette a cseh könnyűzene szentélyének számító Lucerna palota nagytermének közönségét az Omega, amely hét év után szombat este lépett fel újra Prágában.

A koncertet az Omega megalakulásának 50. évfordulója alkalmából tartották. Ugyancsak Prágában, de egy másik színhelyen ünnepelte megalakulásának szintén félévszázados jubileumát az Olympic, a cseh rockzene legendás együttese. Mindkét együttes egy-egy szimfonikus zenekar kíséretébe lépett fel. Az Omegát a németországi Halle város szimfonikusai kísérték. 

“A két koncert egybeesése a véletlen műve, nem terveztük ezt a eseményt. Annál inkább különleges lett a mi koncertünk is” – mondta Kóbor János újságíróknak.

Az Omega-koncert elején Pavel J. Ryba cseh basszusgitáros lépett fel a The Fish Men nevű együttesével. A cseh zenészek műsorukat ropogós csárdással zárták, amiért vastapsot kaptak a közönségtől.

A több mint kétórás, mindenkit magával ragadó, jó hangulatú koncerten a magyar zenekar pályafutásának legnépszerűbb, külföldön is ismert számait adta elő fiatalos lendülettel és nagy sikerrel. A nézők között több száz szlovákiai és csehországi magyar is volt, a legismertebb slágereket együtt énekelték Kóbor Jánossal és a zenészekkel. 

Amikor felhangzott a Gyöngyhajú lány, amelyet a csehek ezrei is szinte kívülről tudnak, a nézők is dalra fakadtak, magyarul és csehül egyaránt. A slágert ugyanis Ales Brichta énekli csehül, s még ma is gyakran felhangzik a kereskedelmi rádiókban. 

Hatalmas sikert aratott a többségében középkorúakból álló nézők között a Petróleumlámpa, a Nem tudom a neved vagy a Léna is. A Tízezer lépés felhangzása után úgy tűnt, hogy szinte menetelni fog az egész Lucerna.

A műsor befejezése után a közönség le sem akarta engedni a zenekart a színpadról. Az Omega még további  dalokat is eljátszott, mielőtt búcsút vett volna a Lucernától. 

Az Omega először 1971-ben, a harmadik csehszlovák beatfesztiválon mutatkozott be Prágában, mégpedig óriási sikerrel, amint a korabeli sajtó is bizonyítja. A zenekar számai a hetvenes és a nyolcvanas években kedveltek voltak a csehek körében. A zenekar legutóbb 2005 júniusában volt a cseh főváros vendége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik