Kultúra

„Atomenergiáról-mindenkinek”

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2012. 11. 25. 09:22

Az Országos Atomenergia Hivatal, a Széchenyi István Egyetem, és a TIT Stúdió Egyesület november 28-án rendezi meg Győrben, XI. regionális ismeretterjesztő konferenciáját. A téma: az atomenergia.

Napjainkban az atomenergia szerepe felértékelődött, ugyanakkor nemzetközi felmérések szerint
az emberek döntő többsége kevés és bizonytalan információval rendelkezik az atomenergiával kapcsolatban.

2005-ben – „A Fizika Nemzetközi Éve”-ben – az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel közösen elhatározta, hogy az atomenergiával kapcsolatos aktuális ismereteket tematikus konferenciasorozaton adja közre Budapesten, majd a régiókban. A rendezvénysorozatnak ez idáig több mint 4 ezer résztvevője volt.

Az ismeretterjesztő konferenciasorozat megszervezésének célja, hogy a laikus érdeklődők neves szakemberektől közvetlenül szerezhessenek ismereteket az energetikával, az atomenergiával kapcsolatosan. Már a konferencia címe is jelzi, hogy nem elsősorban szakemberekhez, hanem az érdeklődő nagyközönséghez kíván szólni. Az első találkozón 500-an vettek részt a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Ekkor fogalmazódott meg az igény regionális konferenciák szervezésére egyetemi városokban. 2005 és 2012 között tíz regionális programot indítottak. A Debrecenben (2 alkalommal), Miskolcon, Pécsett (2 alkalommal), Szegeden (2 alkalommal), Veszprémben, Győrben és Egerben megrendezett regionális konferenciák lebonyolításába társszervezőként kapcsolódtak be a városok tudományegyetemei. A regionális konferenciák alkalmanként 250-300 főt vonzottak, a hallgatók között középiskolások és tanáraik, egyetemi kutatók, főiskolai és egyetemi hallgatók, tudományos-, oktatási- és környezetvédelmi civil szervezetek képviselői, a közigazgatásban dolgozók és egyéni érdeklődők voltak.

2012. november 28-án – Győrben második alkalommal rendezik meg az „Atomenergiáról – mindenkinek” c. rendezvényt. A 10.30-tól tartandó konferencia előadói mindazokat az atomenergiával kapcsolatos kérdéseket áttekintik, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a hallgatóságot. Kísérőprogramként a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását, valamint a Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja által tartott műszeres bemutatót tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadások a konferenciát követően az Országos Atomenergia Hivatal honlapján elérhetők lesznek (www.oah.hu).

Helyszín:

Széchenyi István Egyetem, Egyetemi Hangversenyterem (Egykori Győri Zsinagóga; 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.; bejárat a Róth Emil utca felől)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.