Kultúra

„Atomenergiáról-mindenkinek”

Az Országos Atomenergia Hivatal, a Széchenyi István Egyetem, és a TIT Stúdió Egyesület november 28-án rendezi meg Győrben, XI. regionális ismeretterjesztő konferenciáját. A téma: az atomenergia.

Napjainkban az atomenergia szerepe felértékelődött, ugyanakkor nemzetközi felmérések szerint
az emberek döntő többsége kevés és bizonytalan információval rendelkezik az atomenergiával kapcsolatban.

2005-ben – „A Fizika Nemzetközi Éve”-ben – az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel közösen elhatározta, hogy az atomenergiával kapcsolatos aktuális ismereteket tematikus konferenciasorozaton adja közre Budapesten, majd a régiókban. A rendezvénysorozatnak ez idáig több mint 4 ezer résztvevője volt.

Az ismeretterjesztő konferenciasorozat megszervezésének célja, hogy a laikus érdeklődők neves szakemberektől közvetlenül szerezhessenek ismereteket az energetikával, az atomenergiával kapcsolatosan. Már a konferencia címe is jelzi, hogy nem elsősorban szakemberekhez, hanem az érdeklődő nagyközönséghez kíván szólni. Az első találkozón 500-an vettek részt a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Ekkor fogalmazódott meg az igény regionális konferenciák szervezésére egyetemi városokban. 2005 és 2012 között tíz regionális programot indítottak. A Debrecenben (2 alkalommal), Miskolcon, Pécsett (2 alkalommal), Szegeden (2 alkalommal), Veszprémben, Győrben és Egerben megrendezett regionális konferenciák lebonyolításába társszervezőként kapcsolódtak be a városok tudományegyetemei. A regionális konferenciák alkalmanként 250-300 főt vonzottak, a hallgatók között középiskolások és tanáraik, egyetemi kutatók, főiskolai és egyetemi hallgatók, tudományos-, oktatási- és környezetvédelmi civil szervezetek képviselői, a közigazgatásban dolgozók és egyéni érdeklődők voltak.

2012. november 28-án – Győrben második alkalommal rendezik meg az „Atomenergiáról – mindenkinek” c. rendezvényt. A 10.30-tól tartandó konferencia előadói mindazokat az atomenergiával kapcsolatos kérdéseket áttekintik, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a hallgatóságot. Kísérőprogramként a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását, valamint a Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja által tartott műszeres bemutatót tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadások a konferenciát követően az Országos Atomenergia Hivatal honlapján elérhetők lesznek (www.oah.hu).

Helyszín:

Széchenyi István Egyetem, Egyetemi Hangversenyterem (Egykori Győri Zsinagóga; 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.; bejárat a Róth Emil utca felől)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik