Kultúra

Tízéves az Abajka Citerazenekar

Fennállásának tizedik évfordulójára ünnepi műsorral készül a zenekar november 24-én Pákozdon, a Kossuth Lajos Művelődési Házban.

A citerazenekar a kezdetektől fogva a Kárpát-medencei népzenei hagyományokat őrzi, és ápolja. Népdalcsokraik egyszerűen, tisztán szólalnak meg, így zenéjük, dalaik átsugároznak a hallgatóságra.

Bár már 25 esztendővel ezelőtt is létezett egy pákozdi Abajka nevű citerazenekar, de abban még két kis srác, Krár Ferenc és Varga Károly szerepeltek. A jelenlegi zenekar 2002. őszén alakult, és bár sok változás történt az együttes életében, de megmaradtak a nehéz időkben is. Próbatermük most is két tag otthona, így készülnek a fellépésekre, amikből eddig sem volt hiány. Bejárták a Velencei-hegység és a tókörnyék településeit, de ismerik őket Székesfehérváron, sőt, attól délre is. De nem idegenek már Budafokon, Abasáron vagy éppen Sándorfalván, ahol részesei voltak egy Guinness-rekordnak.

Járt a zenekar a festői szépségű Węgierska Górka lengyel városban is, amely a Magyar-hegy lábánál fekszik és a felvidéki Ipolybalogon is otthon vannak.

A zenekar munkáját, fellépéseit több művészeti vezető is segítette: Koncz Ferenc, Koncz Mária, Hasenfratz Júlia és a jelenleg is segédkező Domak Anikó.

A zenekar tagjai:

Bakk Dániel – tenor citera
Komáromy Orsolya – prím citera
Krár Ferenc – tenor citera
Varga Károly – tenor citera
Veszelszki József – prím citera
Bakkné Sinka Erika – ének

 

Az Abajka Citerazenekar a tízesztendős fennállását méltóképpen, vendégfellépőkkel, táncosokkal, igazi gálaműsorral akarja megünnepelni. Ezért minden, magyar népzenét szerető embert zenével, dalokkal, tánccal várnak a pákozdi Kossuth Lajos Művelődési Házba november 24-én 17 órakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik