Kultúra

Mindenkinek joga van a minőségi WC-hez

A szingapúri székhelyű WC Világszervezet november 19-ét nyilvánította a WC világnapjává.

Lassan már szinte minden naptári napra esik valamilyen világnap, november 19-én például azt a helyiséget ünnepeljük, ahová a király is gyalog jár. A szingapúri székhelyű WC Világszervezet (World Toilet Organisation) nyilvánította november 19-et a WC világnapjává, és egyben felhívta a figyelmet, hogy minden embernek joga van megfelelő minőségű vécére.

A jeles alkalomra művészi mobilvécéfestés pályázatot hirdetett a hazai IBE Egyesület a Kontinenciáért. A fiatal művészek, graffitisek, valamint civilek által készített pályaműveket november 21-én mutatják be. Az egyesület egy olyan civil (1200 tagból álló) szerveződés, ami eredetileg vizelet- és széklettartási problémákkal küzdő emberek támogatására jött létre. Mára az egyik leghangosabb, a hazai közvécéhelyzet javítását szorgalmazó egyesületté vált.

Az IBE célkitűzése, hogy egységes fellépést biztosítson annak érdekében, hogy a különböző inkontinenciatípusokkal élők (600 ezer ember hazánkban), így a hiperaktív hólyag szindrómával küzdők felismerjék problémájukat, eloszlassuk azt a téves elképzelést, hogy ez magától megoldódó elváltozás. Minél többen tudják meg, hogy ez nem az életkor előrehaladásával együtt járó állapot, és van rá megoldás. Mivel ezek az emberek „toalettfüggőségben” élik mindennapjaikat, ezért a nyilvánosvécé-helyzet problematikájával is szembe kell nézni. Mivel a nyilvános vécék hiánya nem csak a betegségben érintettek számára jelenthet kínos helyzetet, hanem bármikor bárkinek, ezért sokkal intenzívebben kell fellépni ennek érdekében – még ha nem is úgy, ahogy az angolok, akik petíciót nyújtottak be a kormánynak a helyzet javítása érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik