Kultúra

Friss interjú Pilátussal: újra megtenné

Poncius Pilátus újra megfeszíttetné a Názáretit – mondta el a volt helytartó a Szemtanúnak, amely riportot közöl Attila temetéséről. Történelem napilap formában.

„Néhány évvel ezelőtt nagy port vert fel a Római Birodalom Júdea tartományában az a bírósági per, melynek fővádlottja egy bizonyos názáreti Jézus volt. A perről és a kivégzett vádlottról sokféle mendemonda kering, egyesek koncepciós politikai ügyet emlegetnek, mások prófétát, sőt messiást látnak a kivégzettben. Mivel lapunk a valóság kendőzetlen feltárását tartja legfontosabb feladatának, az igazság nyomába eredve galliai házában felkerestük a per egykori főbíráját, a halálos ítéletet kimondó Poncius Pilátust” – így vezeti be az exkluzív interjút egy rendhagyó történelemkönyv. Az interjúból mellesleg az derül ki,Pilátus úgy véli, helyes ítéletet hozott a Jézus-perben.

A Szemtanú – Történelem napilapstílusban című könyv a mai újságok nyelvezetét használva mutatja be a történelmet. A hosszú idő után újraélesztett sorozat első számában ezen kívül oknyomozó riportot olvashatunk Attila temetéséről, beszámolót a pápa és az angol király zavaros ingatlanügyleteiről, és a római Traianus Bevásárlóközpont megnyitásáról, elemzést a Római Birodalom gazdasági stabilizációs programjáról vagy hirdetést egy 9. századi kínai buddhista kolostor nyomdai szolgáltatásairól.

A kötet készítői azt szeretnék bebizonyítani, hogy a történelem nem azonos valamiféle poros múlttal. Olyan rovatokba foglalva tárja elénk e sajátos módon a múlt adatait, tényeit, mint Politika, Gazdaság, Gasztronómia, Divat, Társasági hírek, Orvosi tanácsok, Várható időjárás, Tudomány, Környezet, Sport, Kultúra, Slágerlista, Bestsellerlista, Gyászhírek, Bűnügyi krónika és még sok más. Ez utóbbiban például ez a rövid hír olvasható: “Thomas Louchard bottal bántalmazta feleségét. Büntetésként a piacon megkorbácsolták.”

IV.Béla pedig álláshirdetést adott fel: “Ács, kõmûves, kõfaragó mesterek,figyelem! IV. Béla magyar király – a tatárjárás elmúltával országába visszatérve – várja jelentkezéseteket, Magyarországon felépítendõ várak munkálataihoz! Szállást, étkezést biztosítunk, fizetés megállapodás szerint. A bérek kifizetésére a király feleségének, a bizánci Laszkarisz Máriának gazdag hozománya a fedezet!”

A Szemtanú cikkeit egyetemi tanárok, kutatók és szakértők írták. Az események Kr. e. 100 és Kr. u. 1500 között játszódnak Magyarországon és a nagyvilágban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik