Kultúra

Szenzációs lelet: 150 év után került elő

150 év után előkerült Than Mór első ismert monumentális történeti alkotása. A kép sorsáról a mostani felbukkanásáig semmit nem lehetett tudni.

Kapcsolódó cikkek

Than Mór az egyik legjelentősebb képviselője a nemzeti festészet alapjait megteremtő generációnak. Alkotásai többek között a Vigadó, és a Magyar Nemzeti Múzeum falát díszítik. Vélhetően Bécsben készülhetett első nagyszabású történeti festménye, a most felbukkant Attila lakomája. A művet először akvarellben vázolta fel, hat évvel 1852-es megjelenése előtt. A Pesti Műegylet tárlatán mutatták be, ahova késve érkezett, így a tárlat katalógusából kimaradt; de a kiállítás ismertetéseiben rendre szerepel.

A kép középpontjában a terített asztal mögött helyet foglaló hun vezér ül (ez valamennyi kompozíciójára igaz), jobbján a külföldi követek és gazdag ajándékaik hevernek, balján harcostársai és lantos énekesei ülnek. Than ezt a felépítést a Vigadó falképén is követte.

A most előkerült festmény létezését egy 1900-as évek elején született másolat alapján tudták. Arról azonban, hogy egy 1886-os árverés óta (ahol megvásárolták) eltelt közel másfél évszázadban merre, kinél volt, egyelőre nincsen információ. Az azonban biztos, hogy a kép eredeti, és az is, hogy eddig is szakértő kezekben volt, hiszen körülbelül 20-30 évvel ezelőtt restauráltatták.

A festményt a BÁV őszi aukciójára adta be egy magát megnevezni nem kívánó személy. Úgy tudjuk, amikor betelefonált az árverés szervezőinek, annyit mondott, hogy így szeretne lehetőséget adni az állami közgyűjteményeknek a nemzeti kincs megvásárlására. A festmény kikiáltási ára 850 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik