Kultúra

Az Oliver! a Veszprémi Petőfi Színház új premier-darabja

oliver (oliver)
oliver (oliver)

Lionel Bart népszerű musicaljét mutatja be 2012.november 9-én a Veszprémi Petőfi Színház. Az Oliver! a teátrum elmúlt 50 évének legnagyobb vállalkozása.

A Jászai-díjas Kentaur (Erkel László) által a veszprémi színpadra álmodott monumentális díszlethez hasonló még nem készült az ötvenéves teátrum műhelyházában. „Remek, profi szakemberekből áll a csapat, öröm velük a munka. Jelmezt most először tervezek itt, és nem udvariaskodás, de nagyon jól működik ez a részlege is a színháznak. Az Oliver! nagy musical, hatalmas háttérmunkát igényel színpadra állítani bárhol a világon, és ez igazi kihívást jelent mindenki számára” – vélekedett Kentaur.

Szerinte az Oliver! tanmese a barátságról, önfeláldozásról, a jó és a rossz határairól. Különösen aktuális történet ez a fiatal nézőknek, hiszen mostanság egyre inkább háttérbe szorulnak a közösségek és az azokat megtartó értékek.
Kentaurt 1999-ben Cameron Mackintosh producer kérte fel, hogy egy amerikai turnéhoz új látványvilágot teremtsen az Oliverhez: a nagy sikert aratott díszlet alapjaira épül a veszprémi látvány is, a neves szakember úgy készítette el a terveket, hogy a produkció játszható legyen nagy szabadtéri színpadon is, mivel a veszprémi elképzelések között szerepel ez is.

Nagy Viktor rendező szerint az Oliver! arról szól, hogy bármilyen gonosz, pénzsóvár, szeretet nélküli is a világ, a jó mindig utat talál magának. Ez a mű megkérdezi tőlünk, hogy a jog, az igazság, a szeretet képes-e győzni a rossz felett.
Dickens nagyon kevés pozitív szereplőt írt bele ebbe a könyvébe: szélsőséges, főként negatív figurákat rajzolt meg, nem menti fel a gonoszokat, nem bocsát meg nekik és az őket körülvevő világnak, de megmutatja, hogy legmélyebb nyomorban is győzhet a jó.

A musical ugyanakkor jóval könnyedebb módon dolgozza fel a történetet – fejtette ki. „Számomra ez a mű a jóságba vetett hit reménydarabja” – hangsúlyozta Nagy Viktor, aki úgy gondolja: igazi családi színházi élményt nyújt a produkció minden korosztálynak.

A főszerepet Patkós Márton, Fagint, a tolvajfejedelmet Kőrösi Csaba, Nancyt, az utcalányt Halas Adelaida, Mrs. Corneyt, a dologház özvegy főnökasszonyát Csarnóy Zsuzsanna Jászai-díjas színész alakítja. Az előadás karmestere Oberfrank Péter Liszt Ferenc-díjas karnagy, koreográfusa Gyenes Ildikó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik