Kultúra

Magyar Tudomány Ünnepe Szegeden

Mesterséges kromoszómák, innováció, nanotechnológia, művészet – november 3. és 30. között rendezik meg a Magyar Tudomány Ünnepét Szegeden.

„Egy modern felfedezés azért felfedezés, mert ellentétben áll az összes közismert tudással” – írta Szentágotai János. „Az idei Magyar Tudomány Ünnepén nagy dolgokról lesz szó. Alapvetőekről és meghatározókról. Arról a felfedező tudományról, amely ismeri saját felelősségét az elmúlt évszázadok, évtizedek, évek fejlődésében. Arról a felfedező tudományról, amely tágas összefüggésrendszerben vizsgálja jelenünk problémáit. Arról a felfedező tudományról, amely a legnagyobb tudósokat, a legkiválóbb kutatókat készteti újra és újra a legfontosabb kérdések felvetésére” – írja köszöntőjében Pálinkás József, az MTA elnöke. (http://mta.hu/magyar_tudomany_unnepe_2012/?node_id=26204)

Összhang – tudományban a gazdaságban és a társadalom – ez a téma áll az idei tudományünnep fókuszában. A szegedi eseménysorozat első programja az Interpretáció és megismerés című tudományos konferencia, amely november 5-én (hétfőn) 9 órakor kezdődik az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházában (Szeged, Somogyi utca 7.).

A magyar tudomány ünnepét november 9-én 10 órakor a SZAB-székház dísztermében nyitja meg Dudits Dénes, az MTA alelnöke, Szabó Gábor, az SZTE rektora, valamint Botka László, Szeged polgármestere. Szintén ezen a napon adják át a II. Dél-alföldi Innovációs Díjat, valamint a SZAB-pályamunkák díjkiosztóját is megtartják. A megnyitót az SZTE Zeneművészeti Kar hegedű- és klarinétegyüttesének bemutatója teszi még ünnepélyesebbé.

A részletes program itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik