Kultúra

Magyarország elítéli a szentendrei szerb emlékmű megrongálását

Elítéli a szentendrei szerb műemlékek megrongálását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága közleményében hangsúlyozza, hogy a magyarországi nemzetiségek az ország fontos alkotórészei. „Az ellenük irányuló, vélt vagy valós történelmi sérelmekre utaló támadások nem szolgálják a megbékélést, így Magyarország megerősödését sem” – olvasható a közleményben.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken közölte: csütörtökön kaptak bejelentést arról, hogy a szentendrei Alkotmány utcában lévő szerb templom falára ismeretlenek feliratokat fújtak, mintegy 30 ezer forintos kárt okozva.

Pénteken újabb rongálásról értesült a rendőrség. Ismeretlen elkövetők a Dumtsa Jenő utcában egy emléktáblát is összefirkáltak.

Az Emmi közleményéből kiderül, hogy a szentendrei szerb műemlékek felújítását az államtitkárság az idén anyagilag támogatta. „A műemlékeket megrongálók a magyarországi kulturális örökség értékeit pusztították” – állapítja meg a közlemény. Az államtitkárság szerint a rongálás megdöbbentő, hiszen a szentendrei szerb közösség és a helyi magyar lakosság évszázadok óta békében él egymás mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik