Kultúra

Játékkép-képjáték konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban

Buthy Lilla

2012. 10. 26. 15:43

Játékkép-képjáték címmel szervezett tudományos konferenciát a Hetedhét Játékmúzeum Moskovszky Éva és Réber László emlékére.

Székesfehérváron már 14. alkalommal szervezték meg a játéktörténeti konferenciát, ám a Hetedhét Játékmúzeum először adott otthont a programnak. Az előadókat, a szakma képviselőit és a szép számmal megjelent érdeklődőket Brájer Éva alpolgármester köszöntötte: “A magyarok a legmostohább körülmények között is sorra produkáltak, produkálnak ragyogó teljesítményt. Így volt, van, s remélhetőleg lesz ez a kultúra területén is. Folyamatos átalakulás tanúi, elszenvedői vagyunk, ám tekinthetjük ezt lehetőségnek is: meghatározzák ugyan számunkra a főbb irányokat, a finomhangolás viszont a mi dolgunk. ” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Moskovszky Éva művészettörténész és Widengård Krisztina, Réber László Svédországban élő lánya adományának köszönhetően a két értékes gyűjtemény május óta méltó helyen, a Hiemer-házban tekinthető meg. A Hetedhét Játékmúzeum kialakítására Székesfehérvár Önkormányzatának saját forrása mellett alapítványi és pályázati támogatásokat is sikerült bevonni.

Dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztérium Közgyűjteményi Főosztály főosztályvezetője köszöntőjében kiemelte: „ A múzeumok, közgyűjtemények mai feladata a kor követelményeinek megfelelő üzenetek közvetítése. Úgy látom, hogy a Hetedhét Játékmúzeumban tudják, mit akarnak elérni, vannak céljaik, és mindent megtesznek ennek megvalósítására. Székesfehérváron nagy szerepe és terepe van a kultúrának, látják. Hosszú távon ez egy jó befektetés.” – tette hozzá a főosztályvezető.

A délelőtti előadások a Moskovszky – gyűjteményhez kapcsolódtak és elsősorban babatörténeti előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. A témát kiszélesítve azonban szó esett a gyermekkor-történetről is, valamint arról, hogyan játszottak a gyermekek a dualizmus korában. A babákhoz tartozó kiegészítők is teret kapnak, így például a porcelánok, amelyek a fehérvári gyűjteményben is szép számmal megtalálhatók.

A nap második felében a Réber László-kiállítás került a középpontba, ezen belül is főleg az illusztrátor karikatúrái. Az előadók mindannyian a grafikus munkásságának alapos ismerői, többen közülük közvetlen szerepet játszottak abban, hogy a gyűjtemény Székesfehérvárra kerüljön és elnyerje végleges formáját. A délutáni előadók között szerepelt többek között Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény igazgatója is. Az ő nevéhez fűződik a 2005-ben a Csók István Képtárban az 1960-as évek magyar grafikáját bemutató kiállítás, amelynek kapcsán először felmerült a Réber-hagyaték székesfehérvári elhelyezése. Gärtner Petra művészettörténész, a Réber László kiállítás rendezőjének előadását szintén délután hallhatta a közönség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

Kommentek

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.