Kultúra

Állami kitüntetést kap Solti György özvegye

Szombaton veszi át a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést Lady Valerie Solti.

Lady Valerie Solti néhai férje, Solti György világhírű karmester szellemi hagyatékának ápolásáért, a magyar kultúra és a magyar tehetségek támogatásáért kapja az elismerést. Az állami kitüntetést 18 órakor az Országház Munkácsy-termében nyújtja át Lady Valerie Soltinak a kormányfő.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az özvegy csütörtökön érkezett Budapestre a Solti György születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre. Csütörtök este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vendége volt, péntek este a Magyar Állami Operaházban a Figaro házassága című opera előtt emlékezik férjére.

Lady Valerie Solti a Solti György emlékére létrehozott nemzetközi alapítványt vezeti, amely fiatal zenei tehetségeket támogat. Lady Valerie Solti kezdeményezésére Nagy-Britanniában megalakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem megsegítésére hivatott Liszt Academy Network nevű alapítvány, amely világszerte adományokat gyűjt az épület karbantartására, diákcsereprogramokra, mesterkurzusok szervezésére. Az özvegy emellett a Világzenekar a békéért elnevezésű nemzetközi zenekar egyik fő patrónusa is.

Lady Valerie Solti 2007-ben, Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán és Sebestyén Márta mellett elsőként kapta meg a magyar kultúra követe címet. Az özvegy akkor azt mondta, férje mellett vált szenvedélyévé az egyetemes magyar kultúra, nemcsak a klasszikus zene, hanem a képzőművészet, a történelem és a népzene is. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik