Kultúra

A megelőzés a cél: nőgyógyászati szűrőnapot szerveznek

kismama (nőgyógyászati szűrés,)
kismama (nőgyógyászati szűrés,)

Nőgyógyászati szűrőnapot tartanak október 27-én (szombaton) 8-13 óráig a Család- és Nővédelmi Központban.

Magyarországon évente mintegy 1200 új méhnyakrákos esetet regisztrálnak és sajnos közel 500 nő veszti életét a daganatos betegség miatt. A megelőzés fontosságát a város szakemberei évek óta szem előtt tartják.

ifj. Dr. Nagy László, a Család- és Nővédelmi Központ intézetvezető főorvosa a szűrés jelentőségéről szólva elmondta: „A méhnyakrák szűrése szempontjából a legfontosabb a rendszeres, évente végzett nőgyógyászati, illetve citológiai vizsgálat. Sokszor olyan betegségeket ismerünk fel, amelyek tüneteket, panaszokat még nem okoznak, de kiszűrésükkel életeket lehet menteni.

Östör Annamária egészségügyi tanácsnok a mai sajtótájékoztatón kiemelte: ”Idén már negyedik alkalommal szervez Székesfehérvár Önkormányzata Nyílt Nőgyógyászati Szűrőnapot a Család- és Nővédelmi Központban. Az a tapasztalat, hogy ennek hatására a rendelési időben is egyre többen jönnek el a szűrőviszgálatokra.” – tette hozzá az egészségügyi tanácsnok.

A október 27-én (szombaton) a vizsgálatokat a központ nőgyógyász szakorvosai, Dr. Vas Aleftyina, Dr. Auth András és Dr. Schwarczinger Zsolt végzik, míg az eredményeket a Fejér Megyei Szent György Kórház citológiai laboratóriumában értékelik dr. Szilágyi Anna osztályvezető főorvos és kollégái.

A reggel 08.00 órától 13.00 óráig tartó szűrésre elsősorban azon hölgyek jelentkezését várják, akik eddig nem, vagy 2-3 éve nem vettek részt ilyen vizsgálaton. Jelentkezni október 26-án, 16 óráig lehet a 70/380-9512-es telefonszámon. A helyszínen ingyenes vércukor-, koleszterin és vérnyomásmérés is igénybe vehető, valamint korlátozott számban hasi ultrahang-diagnosztikai szűrés és csontsűrűség mérés is lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik