Kultúra

Neked mi lapul a tarisznyádban?

„A tudás tarisznyája Bicskén (hagyomány és kreativitás)” elnevezéssel új projekt indult útjára a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár Petőfi Művelődési Központjában. A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatását élvezi, 19.985.249 Ft pályázati támogatásban részesült.

A projekt célja, hogy a kreatív ipar különböző ágaiban – képzőművészet, fotográfia, film- és videóművészet, elektronikus sajtó – tehetségesnek mutatkozó, 12 és 18 év közötti fiatalokat segítsék képességeik fejlesztésében, az innovatív tudás megszerzésében, vagy akár továbbtanulásukban és későbbi pályaorientációjukban is.

Mindezek mellett nem titkolt távlati cél, hogy a helyi hagyományok és értékek bemutatásával, megismertetésével szűkebb hazájuk iránt elkötelezett, a helyi vagy környékbeli kreatív iparba bekapcsolódni kívánó fiatalokat képezzenek, mindezt élményszerű foglalkozásokon keresztül.

Elméleti és gyakorlati ismeretekre fókuszáló szakkörökön kívül egyéb lehetőségeket, módszereket is be kívánnak vonni a kompetencia-fejlesztésbe: tapasztalatcseréket, nyílt napokat, pályaválasztási tanácsadásokat, börzéket és nyári tábort egyaránt felhasználnak a fiatalok már meglévő képességeinek továbbfejlesztéséhez. A program előnye, hogy figyelembe veszi a jelentkezők már meglévő ismereteit, képességeit, és azokat kívánja fejleszteni. Cél a gyarapodás és a lehetőségek kiaknázása, az egyénre szabott fejlesztés.

Kiemelt kedvezményezettek jelentkezéskor a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok: romák, állami gondozottak, egyszülős vagy többgyermekes családban élők, akik amúgy nem tudnák megfizetni a hasonló foglalkozássorozaton való részvételt, de várják mindenki jelentkezését, hiszen a két év során 80 fiatalt kívánnak bevonni projektjükbe.

A projekt széles városi összefogással valósul meg: közoktatási és önkormányzati intézmények, civil szervezetek és a helyi kreatív ipar vállalkozói, szereplői vállaltak partnerséget a megvalósításban, a csoportok vezetését pedig kiváló, területükben jártas, elismert és már bizonyított szakemberek vesznek részt, akik elhivatottak az ifjúság nevelése valamint a kultúra iránt.

A projekt ünnepélyes megnyitójára 2012. október 18-án 18 órakor kerül sor a bicskei Petőfi Művelődési Központban (2060 Bicske, Kossuth tér 20.), ahova sok szeretettel várják az érdeklődőket, gyerekeket és szülőket egyaránt. A jelentkezőket pedig korlátozott számban ugyan, de továbbra is várják a Petőfi Művelődési Központban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik