Kultúra

Díjat kapott Alföldi Róbert

Alfoldi-Robert(1)(960x640)(1).jpg (Alföldi Róbert)
Alfoldi-Robert(1)(960x640)(1).jpg (Alföldi Róbert)

Az Alföldi Róbert által színpadra állított William Mayer-mű, a Haláleset a családban nyerte a legjobb produkciónak járó díjat az Armel Operaversenyen, az elismerést hétfőn este adták át a Szegedi Nemzeti Színházban.

A New York-i Center for Contemporary Opera produkciója kapta a legtöbb szavazatot a fesztivált közvetítő Arte Live Web honlapján is, így az alkotók a közönségdíjat is átvehették.

A legjobb női előadó elismerést a grúz szoprán, Viktoria Markarján érdemelte ki a Bernard Faivre d’Arcier vezette zsűri döntése alapján. A fiatal énekes Aleksandra Vrebalov szerb komponista Mileva című operájának főszerepét játszotta az újvidéki Szerb Nemzeti Színház produkciójában.

A legjobb férfi előadó Phillippe Brocard francia bariton lett, aki Jay alakját formálta meg a Haláleset a családban című operában. A darab női főszerepét ezúttal versenyen kívül alakító Miksch Adriennt, a tavaly különdíjjal jutalmazott magyar szopránt idén is díjazták. Az operaénekesnő a legjobb magyar résztvevőnek járó elismerést vehette át Ókovács Szilvesztertől, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatójától.

Az immár ötödik alkalommal megrendezett fesztivál nyitódarabja Umberto Giordano Andrea Chénier című operája volt a házigazda Szegedi Nemzeti Színház társulatának előadásában. A fesztivál rendszeres résztvevője a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház is, amely idén Philip Glass Fegyencmaratonját vitte színre. A záró versenyprodukció pedig Roland Baumgartner Mária Terézia című művének hazai ősbemutatója volt a Szlovák Nemzeti Színház produkciójában, melyen a verseny egyedüli magyar döntőse, Haris Nadin is bemutatkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik