Kultúra

A BBC is belép a zenebiszniszbe

A brit közszolgálati rádió elindította a BBC iPlayer Radio nevű online szolgáltatását, amelyen keresztül 57 rádióállomás (hírektől a tematikus zenei csatornákig) műsora „fogható" a weben.

Az on demand rádiózás a digitális zene egyik legdinamikusabban növekvő szegmense, amely mind az internetezők, mind a befektetők körében népszerű területnek számít. Az üzleti modell sok esetben itt is messze van az ideálistól (lásd még a Pandora küzdelme a tőzsdén), de az egyértelműen látszik, hogy a hagyományos rádiók számára az online megjelenés, az interaktivitás, a mérhetőség növelése az egyetlen járható út. Aki kellően bátor volt ehhez, az nagyot nyert, mint például a Clear Channel, aki nem, az pedig tovább küzd a hirdetőkért és az életben maradásért.

Az Egyesült Királyság méltán híres közszolgálati tartalomgyára, a BBC számára természetesen nem a fennmaradás a kérdés, hanem sokkal inkább a hallgatók (nézők, olvasók, kattintók) minél magasabb színvonalon való kiszolgálása a közpénzből. Ha a 2007-ben létrehozott iPlayerre gondolunk, elmondhatjuk, hogy mozgóképes tartalmait sikerrel adaptálta digitális platformokra, most, 5 évvel később pedig kifejlesztette annak rádiós tartalmakra optimalizált megfelelőjét, a BBC iPlayer Radiót is, amely jó eséllyel ugyanolyan mértékben változtatja majd meg a szigetország digitális rádiózási szokásait, mint ahogyan azt az iPlayer tette az online tévénézéssel. A közel egyévnyi előkészítés után elindított, 57 rádióállomást (hírektől a tematikus zenei csatornákig) kínáló szolgáltatás multiplatform, azaz rendelkezik webes verzióval, ami mindenki számára, földrajzi korlátok nélkül elérhető, és rendelkezik egy IOS alkalmazással is, ez azonban csak a brit iTunes áruházban érhető el.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: A BBC is belép a zenebiszniszbe (Recorder)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik