Kultúra

Parkinson-kóros a sztárkarmester

Kurt Masur (kurt masur, karmester)
Kurt Masur (kurt masur, karmester)

Hivatalosan is bejelentette Kurt Masur, hogy Parkinson-kórban szenved. A 85 éves művész, aki hosszú időn át volt a lipcsei Gewandhaus zeneigazgatója, tervezett koncertjeit betegsége ellenére is megtartja.

Kurt Masur a zenekarnak írt levelében jelentette be betegségét szerdán. A karmester hosszas gondolkodás után adta hivatalosan is hírül, hogy néhány éve Parkinson-kórban szenved. Az együttesnek írt személyes hangú levélben ugyanakkor azt is tudatta, hogy a legjobb orvosi kezelésben részesül és a már betervezett koncertjeit megtartja.

Az angol nyelvű levelet, amelyet Kurt Masur kollégáinak, a zenészeknek és a “megbecsült közönségnek” címzett, később egy blogon is közzétette.


Fotó: Pierre-Franck Colombier / AFP

“A zene az életem, nagy megtiszteltetést és örömöt jelent számomra, hogy folytathatom azt, amit a legjobban szeretek” – írta a levélben Kurt Masur.

A híres karmester egészségének romlása már hosszabb ideje aggodalomra adott okot kollégái és a közönség körében. Áprilisban egy párizsi koncerten vezénylés közben leesett a színpadról, a baleset következtében eltört a lapockája. Ezután kénytelen volt lemondani fellépéseit, júliusban léphetett újra pódiumra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik