Kultúra

Számodra mit jelent a lelki egészség?

Idén először csatlakoztak a Székesfehérváron működő segítő szervezetek a Lelki Egészség Világnapjának megünnepléséhez.

A Lelki Egészség Világnapjáról 20 éve emlékeznek meg a Föld számos országában. A nap célja felhívni a figyelmet a lelki egészség fontosságára, a lelki zavarok megelőzésére, az előítéletesség csökkentésére. Székesfehérváron első alkalommal kerül sor a világnaphoz kapcsolódó rendezvénysorozatra az Egyensúlyunkért Alapítvány és az „EMPÁTIA-7 a psychiátriai betegekért” Alapítvány szervezésében. Támogatóként a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, Székesfehérvári Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a helyszín biztosításával az Alba Plaza is részt vállal a megvalósításban. 

Október 5-e és 9-e között „Lelki egészségpont” működik a Civil Korzón. A szervezők arra szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy az egyébként egyre egészségtudatosabb magatartás mellett a lelki egészség is ugyanolyan fontos. “Akik tehetnek lelki egészségünkért” – ezzel a mottóval mutatkoznak be a segítő szervezetek október 5-étől 9-éig, naponta 10 és 18 óra között. A helyszínen a szakemberek többféle teszttel és a korszerű közösségi pszichiátriai ellátások bemutatásával várják az érdeklődőket.

A Lelki Egészség Világnapján, október 9-én 16 órakor kezdődik a program az Alba Plazaban. A “Beugró, azaz LÉLEK-JELENTEK” címmel egy amatőr színtársulat előadása nyitja majd a sort, majd a “Rudolf” musicalből hallhatnak részleteket. A kulturális műsorrészt Schrenk Éva verscsokra zárja.

17 órától egy érdekes kerekasztal-beszélgetés kezdődik a hivatásról és a lelki egészségről. A résztvevők az élet különböző területeiről érkeznek: Spányi Antal megyés püspök, Vörös Zsuzsa olimpiai bajnok öttusázó, Sándor György labdarúgó és Keller János színművész. Szakmai partnerként csatlakozott a programsorozathoz a Fejér Megyei Szent György Kórház Pszichiátriai Osztálya és az „EMPÁTIA-7 a psychiátriai betegekért” Alapítvány. Dr. Kárpáti Róbert osztályvezető főorvos vezeti majd a lelki egészségről szóló beszélgetést.

Ezt követően, 18 órakor kerül sor a képzőművészeti pályázat eredményhirdetésére. Ezt azért indították útjára a szervezők, mert szeretnék megtudni, hogy mit gondol az utánunk jövő generáció a lelki egészségről. Több paravánon állították ki azokat a különböző technikával készült alkotásokat, amelyek a “Számodra mit jelent a lelki egészség” elnevezésű pályázatra érkeztek be. Az arra járók szavazhatnak is arról, hogy nekik melyik munkák tetszenek a legjobban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik