Kultúra

Lovasi András és a román feketemunkások

lovasi andrás (lovasi andrás)
lovasi andrás (lovasi andrás)

A Kispál és a Borz énekesének interjújából más is kiderül a legendás zenekar indulásáról.

Volt már néhány tisztelgő feldolgozáslemez a magyar poptörténetben (például az Amikor én még kissrác voltam című Illés-tribute és az Eszembe jutottál című Cseh Tamás-főhajtás), de csak olyan, hogy egy előadó teljes életművéből válogattak a feldolgozók.

Szeptemberben azonban megjelent egy teljes albumot az elejétől a végéig feldolgozó, az eredeti dalsorrendet megtartó lemez, melyen a Zombie Girlfriend-es Szabó Benedek ötletéből kiindulva (Lang Ádám segítségével, a borítón Moroncsik Ádám grafikájával) fiatal magyar előadók játsszák a Naphoz Holddal című, 1991-es első Kispál és a Borz-album dalait. A Recorderen végighallgatható, Holnaphoz Holddal című anyag apropóján beszélgettek a Kiscsillag-frontember Lovasi Andrással, első zenekara első lemezéről és a feldolgozások világáról.

Mi jut eszedbe először, ha meghallod a Naphoz Holddal lemezcímet?

Hajdú András barátom, aki az első lemez eredeti borítóját készítette, amit aztán az akkori kiadó – hogy dolgoztassák a saját grafikusukat – sikeresen elrontott. András félrehallotta az általam közölt lemezcímet – ami „Napozz Holddal” lett volna – és ez került rá a borítóra, de aztán maradt, mert nekem még jobban is tetszett, plusz szeretem az ilyen szép félreértéseket.

A Tökéletes helyettes demó után milyen volt egy kicsit komolyabb körülmények között lemezt készíteni, egyáltalán hogyan zajlott a lemezfelvétel?

Vedres Joe volt a hangmérnök, elég sok időnk volt, mert egy viszonylag begyakorolt anyagot vettünk fel, és pluszsávokat csak oda akartunk, ahol nagyon üres volt a trióhangzás, úgyhogy maradt kb. négy-öt nap, amikor nem csináltunk semmit, csak csocsóztunk a Fekete Lyuk egyik asztalán, aminek a kapuit betömtük sállal, hogy ne kelljen pénzt dobálni bele. Ma már tudom, mire kellett volna felhasználni azt a négy-öt napot, de mikor kérdeztük Joe-tól, hogy jó-e ez, akkor mindig jól felhangosította és azt mondta: „Jó hát!”

Ha kíváncsi a folytatásra, kattintson ide.

Forrás: „Ha szépen van hajtogatva, az én voltam!” – Lovasi András (Recorder)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik