Kultúra

Tüskevár [filmpremier]

Sztárparádés-trükkös sci-fi akció-thrillernél, csak egyvalamit nehezebb összehozni: jó ifjúsági filmet. Főleg, ha meg sem póbálják.

 

Pedig Fekete István generációk által ronggyá olvasott könyve, s a belőle készült, a Magyar Televízióban évi rendszerességgel ismételt sorozat igazán nem kíván lehetetlent azoktól, akik szép, színes, mai és a mának szóló filmet akarnak készíteni belőle. Tanulságai ugyanis roppant egyszerűek, ugyanakkor emberközeliek (boldog, értelmes élet csak a természettel összhangban élhető, legyünk hát nyitottak környezetünk apró varázslataira), karakterei életteliek, ügyesen építkező története a világ szépségére való őszinte rácsodálkozás kalandját teszi átélhetővé. Magyarán: kell hozzá egy jó Matula bácsi, két hiteles kamasz, meg valami elgondolás arról, hogy mit akar a filmes elmondani a balatoni nyaralása során nyűgös kisfiúból felelősséget vállalni kész férfivé érő fiatalember(ek) történetével.

 

Matula bácsi megvolna. Kovács Lajos ideális választás, kellő visszafogottsággal emberszabású nádi bölcsnek játssza a figurát. Ennek megállapításával azonban nagyjából a végére is értünk a film pozitívumainak. A felmerülő hiányosságok egyike sem fogható a folyton-folyvást hangoztatott pénztelenségre. A színészvezetést például nem kellett volna kispórolni. A felnőtt szereplőknél sem kellett volna hagyni, hogy csak a bevált manírokra építsenek, bántóbb azonban, hogy a két kamasszal sem tudott mit kezdeni a rendező. A Sorstalanságból megismert Nagy Marcell csak mintha kissé unná az újabb főszerepet, míg a Bütyökként felbukkanó Péntek Bálintnak egyetlen hiteles pillanata sincs – holott egy önképzőköri színjátszó-csoport vezetőjénél is elvárható, hogy némi visszafogottságot kérjen egy folyton hadonászó és grimaszoló szereplőtől.

A filmnek nincs se ideje, se tere. Nem érzékelhető a napok múlásával érlelődő átalakulás, nem megéltek a felismerések, ugyanakkor természetfilmes madárröptékre vágnak sivár vízparton előadott helyzetgyakorlatokat, amelyek sehogy nem kerülnek egymással viszonyba. A történéseket egyszerűen nem látjuk. Rálőnek egy lúdra, vágás, hozzák a madarat; bedobják a horgot, vágás, húzzák ki a mozdulatlan halat, úgy szottyantva a partra őket, mintha meg volnának dögölve. Nyilván meg is vannak.

Mint a film maga. Olyan, mintha lenne (színesek a képek, emberek mozognak rajta stb.), de közben nincs benne semmi élet. Az alkotók a mába helyezték a történetet, de nem tudnak mit kezdeni a helyzettel: a szülők továbbra is leveleket írogatnak, mobiltelefon számítógép sehol – pedig ez a mai kamaszok világa.

A sajtóvetítést megelőzően szót kérő rendező azzal fenyeget, hogy ez a film csak az első darabja valamely nagyszabású tervnek. Ám nem tette világossá, hogy Fekete István műveit gondolja lecibálni erre a szappanopera-színvonalra vagy egykor sikeres tévé-sorozatok lemészárolását tervezi a továbbiakban.

Ajánljuk: inkább a könyv elolvasását.

Nem ajánljuk: az olvasást kihagyni.

TPP

Tüskevár – színes, magyar családi film, 2012. Rendezte: Balogh György. Szereplők: Kovács Lajos (Matula bácsi), Nagy Marcell (Tutajos), Péntek Bálint (Bütyök), Eperjes Károly (István bácsi), Pogány Judit (Náncsi néni), Rékasi Károly (Kengyel), Détár Enikő (Kengyelné Éva). 99 perc. Forgalmazó: Fény Film Kft.

Hazai bemutató: október 4.

Ajánlott videó

Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a magyar kormány azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik: felvázoljuk a patthelyzet jogi hátterét. És kiderítettük azt is, hogy olyan fideszes kötődésű alapítvány is megpróbált az Ökotárs helyére kerülni, amelynek kuratóriumában Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix is helyet kap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.