Kultúra

Ha október, akkor Móri Bornapok

móri bornapok (szüreti felvonulás mór)
móri bornapok (szüreti felvonulás mór)

A Vértes és a Bakony között fekvő kisváros nemzetközi hírű rendezvénye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok, amelyet hagyományosan október első hétvégéjén rendeznek meg Mór város önkormányzati, hagyományőrző és borászati szervezetei.

Ha október eleje, akkor Móri Bornapok! A kora tavasztól folyó szőlőművelés eredményét a szüret mutatja meg. Mór hagyományos, ezen eseményhez kapcsolódó többnapos rendezvénysorozata, ünnepe ez a fesztivál, melyet első ízben 1934-ben rendeztünk meg. A móri borünnep sajátos hangulata, a jó borok és ételek, a művészeti, kulturális, sport és szórakoztató programok évente több tízezer látogatónak nyújtanak maradandó élményeket, akik közül sokan évről-évre visszatérnek a Vértesaljára. Sok móri családhoz érkeznek vendégek ebben az időszakban és a testvérvárosi, a zenei, táncművészeti és családi kapcsolatoknak köszönhetően a Bornapon egyre több a külföldről érkező vendég is.

Bár a Móri Borvidék Magyarország 22 történelmi borvidéke között az egyik legkisebb, zászlós borunk, a „Móri Ezerjó” ma már a hungarikumok közé tartozik. A nemzetközi hírű fesztivál változatos programkínálatával hozzájárul, hogy bővítse a kitűnő móri bor ismertségének körét.

A Bakony és a Vértes hegység közti völgyben, szép természeti és épített környezetben fekvő település nemcsak zamatos borokkal csábítja az érdeklődőket. Mindenki találhat magának kulináris és szellemi csemegét, aki ellátogat Mórra az év bármely napján. A fesztivál idején pedig változatos programokkal  különböző témájú kiállításokkal, irodalmi, hagyományőrző-, kulturális- és sportrendezvényekkel, zenés és táncos mulatságokkal s egyéb komoly- és szórakoztató eseményekkel várják vendégeiket.

Az idei Móri Bornapok eseményeit a nemzetközi fúvószenei fesztivál programja teszi még gazdagabbá. Hazai és külföldi együttesek, zenekarok változatos repertoárja biztosítja a jó hangulatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik