Kultúra

A megyei könyvtár 60 éve

Az Országos Könyvtári Napok keretében a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár elmúlt 60 évét bemutató kiállítás nyílik az intézmény olvasótermében október 7-én, vasárnap 11.30 órakor.

A könyvtár helyismereti anyagából Szőnyegi Hajnalka és Virág Miklósné válogatotta a kiállításon látható fotókat, könyveket. A november 30-ig látható kiállítást Magony Imre, a könyvtár igazgatója nyitja meg.

1952. augusztus 19-én avatták fel a Bartók Béla téri épületben a megyei könyvtárat, amely 1955-ben, a költő halálának 100. évfordulóján vette fel Vörösmarty Mihály nevét. A könyvtár története természetesen ennél jöval korábban kezdődött, és a múzeumhoz hasonlóan fehérvári kezdeményezés volt. Az 1870-es évek közepén merült fel először egy városi közkönyvtár alapításának gondolata: Pauer János nagyprépost a városnak kívánta ajándékozni értékes könyvtárát, gyarapítására pedig alapítványt akart létrehozni. Püspökké történt kinevezése után azonban elállt szándékától, érdeklődése inkább a püspöki könyvtár irányába fordult.

A megyei könyvtár jogelődjének, a Városi Tisztviselők Könyvtárának létrehozása Jókai Mór 50 éves írói jubileumához kapcsolódott: a Városi Törvényhatósági Bizottság 1893 tavaszán Székesfehérvár díszpolgárává választotta az írót, s még ebben az évben megrendelte összes műveinek 100 kötetes nemzeti díszkiadását. (1893-ban 7 olyan város volt az országban, amely saját fenntartásban közkönyvtárat működtetett.) A megrendelést, illetve a könyvtár alapítását azonban nem követte a könyvtár fejlesztése. A város közgyűlése csak 1895-től biztosított rendszeresen minimális összeget könyvek vásárlására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik