Kultúra

A Fidesz-kultusz könyvei, közpénzből

nemzeti könyvtár-sorozat (ingyenes, )
nemzeti könyvtár-sorozat (ingyenes, )

Elindult a Nemzeti Könyvtár-sorozat. Azokat a könyveket választották ki, amelyeket a kormány ajánl híveinek, leendő híveinek, a békemenet résztvevőinek.

Útjára indult a Nemzeti Könyvtár elnevezésű sorozat, amelynek első köteteit szerdán mutatta be az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott.

Kerényi Imre elmondta: első körben 2013 karácsonyáig összesen 24 kötet jelenik meg. Az első hét:

Tormay Cécile: A régi ház
Jókai Mór: Gróf Benyovszky Móric életrajza
Dornyay Béla – Vigyázó János: Balaton és környéke részletes kalauza
P. Ábrahám Ernő: A csudaszarvas
Gundel Imre: Gasztronómiáról és Gundelekről
Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról
Október 23 (szerkesztette: Szigethy Gábor)

A könyvtárról szóló honlap szerint e kötetek a „magyar írott kultúra” legjavának részei. A válogatás első szempontja az olvasmányosság, a második a sokszínűség, a harmadik a nemzeti önbecsülés erősítése. A könyvtárnak hét rovata van: magyar írók, ízek, mesék, tájak, ünnepek, hősök, különlegességek.

„A sorozat mind a kiválasztott műveket, mind a kötetszámot illetően nyitott, a folytatást valójában a közönség formálja majd véleményével, igényeivel, javaslataival. A cél azonban mindvégig változatlan marad: olyan kötetek szülessenek, amelyeket jó olvasni, és amelyek által gazdagabb, bölcsebb, igazabb magyarok leszünk.”

Jövő karácsonyáig még 17 kötet jelenik meg, többek között Tormay Cécile, Esterházy János, Bethlen István, Kós Károly és Bánffy Miklós tollából, életéről – mondta a miniszterelnöki megbízott. Szerinte a fenti közéleti emberekhez kapcsolódóan szobrokat, köztereket avatnak, újítanak fel, és róluk konferenciákkal, televíziós műsorokkal is megemlékeznek.

Kerényi Imre azt mondta: ez egy kultuszkönyvtár, „azokat a hősöket választották ki, akik nemcsak lírai költeményeket írtak,(…) hanem valamit tettek is annak érdekében, hogy Trianon után hogyan lehet felemelni a hazát”. Azokat a műveket választották ki, amelyeket a kormány ajánl híveinek, leendő híveinek, a békemenet résztvevőinek. A sorozat arra tesz kísérletet, hogy megfogalmazza a nemzeti oldal saját kánonát. Minden politikai rendszer törekszik és törekedjen is arra, hogy filozófiáját megjelenítse épületekben, szobrokban, könyvsorozatokban. A könyveket a magyarság és a haza szeretete köti össze, ez a kánon nem támad senkit, más kánonokat sem – tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.

A könyvtár köteteit a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó adja ki. A kötetek tízezer példányban jelennek meg, ebből ötezer a tiszteletpéldány – jelezte. A könyveket eljuttatják valamennyi közkönyvtár, valamennyi iskolai könyvtár számára, és – azzal a feltétellel, hogy „berendezési tárgyak legyenek” – iskolaigazgatóknak, valamint a jelentősebb települések polgármestereinek. A könyvek eladási ára: 2500 forint.

Kerényi Imre hangsúlyozta: nem kíván az állam extraprofitot termelni, piacbefolyásoló szerepet nem szánnak neki, szellemi innovációt szeretnének megvalósítani. Ha a kötetek zömét megvásárolják, a program nullszaldós lehet. A miniszterelnöki megbízott arról még nem tudott tájékoztatást adni, hogy a következő 24 kötetben mely művek szerepelnek, mint mondta, értelmiségieket szeretne megkérni, hogy jelöljenek meg öt kötetet, amit szívesen látnának a sorozatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik