Kultúra

Ilyen lehet az első magyar fényszínház

Nyíregyházán, a Sóstói tavon hoznák létre Magyarország első fényszínházát.

Az egyedülálló attrakció lényege: a tóba telepített szivattyúkon keresztül vízpermetet juttatnak a magasba, s az így keletkező vízfüggöny szolgál “mozivászonként”, melyre a filmet, a videóinstallációt vetítik. A közönség a tóparton állva gyönyörködhet a látványban.

A mintegy százmillió forintos beruházáshoz az Európai Uniótól pályázaton remél támogatást az ötletgazda, Perjéssy László, aki elmondta: a turisztikai szezon meghosszabbítását szeretnék elérni a sikeres projekttel Nyíregyháza üdülőövezetében.

A szabolcsi megyeszékhely is ugyanazzal a gonddal küzd, amellyel a legtöbb, történelmi műemlékekben nem bővelkedő fürdőváros, nevezetesen, hogy mindössze két-három hónapig tart a szezon, addig, amíg a strand is nyitva van. Hiába épült meg az élményfürdő, a vendégek ősztől tavaszig elmaradnak, így tavaly télen már csak hétvégeken nyitották ki.

A terv kivitelezése jövőre kezdődne, 2014 nyarára pedig már át is adnák az országban egyedülálló fényszínházat, melynek nézőközönsége a sóstói tó homokos-füves partjáról figyelhetné az előadást sötétedés után, szélcsendes időben. A hat méter sugarú körre vetített kép olyan élményt nyújt majd, mintha a habokból bukkannának fel a szereplők.

Londonban, Torontóban, New Yorkban, Kijevben, Sydneyben már sikeresen futnak hasonló projektek, kiemelkedően magas a látogatottságuk, önfenntartóak, illetve nyereségesek. Hozzánk legközelebb Prágában működik fényszínház, itt művészfilmeket láthat a nagyszámú közönség – tette hozzá a nyíregyházi vállalkozó.

Perjéssy László hangsúlyozta: nem moziélményt akarnak nyújtani a tervezett fényszínházban, hanem hangulatot teremteni. Látványos már maga a tó fölött fátyolként függő, hatalmas méretű, lebegő vízpermet, amelyre projektorral vetítik az 5-10-15 perces alkotásokat. Háttérként a tó tükre, illetve a tóparti épületek, fák szolgálnak majd.

Maga a szerkezet – a vízpermethez szükséges csőkígyó és a projektor – mobil, tehát nem kell attól tartani, hogy becsövezik, így fürdésre alkalmatlanná teszik a Sóstói tavat. Az eszközöket minden alkalommal vetítés előtt, csónakkal húznák a tó közepére. A tervezett beruházás része a tavon egy stég is, amelyre egy mintegy 300 négyzetméter alapterületű, kétszintes szórakoztató központot építenének. A tó túloldaláról ez úgy nézne ki, mint egy partra kikötött hajó. Ebben szezonon kívül és időjárástól függetlenül is kínálnának programokat – előadóesteket, bemutatókat, kiállításokat, filmvetítéseket.

Kifejezetten olyan rendezvényeket, amelyek megértéséhez nem szükséges nyelvtudás, ami azért lényeges, mert Sóstót sok lengyel, szlovák, ukrán és román turista keresi fel, számukra eddig semmilyen szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nem tudtak kínálni Nyíregyháza üdülőövezetében.

Hogy honnan lesz elegendő anyag a vetítésekhez? Perjéssy László elmondta még: azt tervezik, hogy minden évben versenyt hirdetnek az alkotóművészek körében, itt lenne az első hazai videomapping verseny. A beadott pályaműveket egymás után vetítenék le a verseny ideje alatt, a legsikeresebb műveket pedig Nyíregyházán is hagynák az alkotók, ezeket láthatná a közönség a következő egy évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik