Kultúra

Sétáljunk együtt a mellrák ellen!

Október 6-án, szombaton rendezik meg azt a sétát Székesfehérváron, amely a mellrák megelőzésére, a szűrések és az önvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

Székesfehérváron immár negyedik éve közös sétával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre. Az Önkormányzat, valamint több szakmai és civil szervezet együttműködésével október 6-án, szombaton 10 órától várják a résztvevőket az Országalmához. A jelképes séta után szakemberek adnak tanácsot, sőt a betegséget túlélőkkel is találkozhatnak az eseményen.

Brájer Éva alpolgármester, valamint Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok is az összefogást emelte ki. Ez a program ugyanis jó példa arra, hogyan lehet tenni a közösségért és a fehérváriak egészségének megőrzéséért. A város elfogadott Egészségfejlesztési Terve is a szűrővizsgálatokra és a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. 

A fehérvári rendezvény háziasszony Závodszky Noémi. A Vörösmarty Színház művésze egyrészt azért vállalta a felkérést, mert fontos számára az egészség. Másrészt egyik barátnője révén már közelről is átélte a mellrák elleni küzdelmet. 

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve is együttműködik a mellrák elleni figyelemfelhívó programban. Mint Dr. Pásztor László osztályvezető elmondta: céljuk, hogy minél többen éljenek a szűrés adta lehetőségekkel és a környezetükben élők körében is népszerűsítsék azt. A közös akciók egyik első sikere, hogy a tavalyi 53%-ról idén 69%-ra nőtt a szűrésen résztvevők aránya. 

Fejér megyében szerencsés a helyzet, hiszen nemcsak Székesfehérváron lehet elvégeztetni a szűrést, hanem a vidéki településekre helybe megy a szűrőbusz. Erről Dr. Deák Csaba beszélt a sajtótájékoztatón. 

Emellett az önvizsgálat fontosságára hívták fel a figyelmet és arra, hogy ha bármilyen elváltozást találnak a hölgyek, azonnal forduljanak orvoshoz. A mellrák ugyanis a vezető halálokok között van, de az időben felfedezett mellrák gyógyítható.

2012. október 6-án, szombaton 10 órakor az Országalmához várják a közös séta résztvevőit, ezt követően a Fő utcán, majd a Mátyás király körúton végighaladva jutnak el az Alba Plaza előtti térre. Ott egy szűrőbusz és több szakember, illetve gyógyult beteg is részt vesz a programon. A szervezők rózsaszín lufikat osztanak és rózsaszín szalagot árusítanak, amelynek bevételét jótékony célra ajánlják fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik