Kultúra

Pár percig USB-kábelek lehetünk

kutatók éjszakája (kutatók éjszakája, )
kutatók éjszakája (kutatók éjszakája, )

Pénteken újra Kutatók Éjszakája: lövöldözhetünk lézerpisztollyal, kinyomtathatjuk magunkat 3D-ben, és átvehetjük egy USB-kábel szerepét.

Pénteken hetedszer rendezik meg a Kutatók Éjszakáját, amelynek programja idén is hemzseg a tudományos fantasztikus attrakcióktól. Az ország majd’ 30 városában, közel 100 helyen várják az érdeklődőket – teljesen ingyen. Budapesten ráadásul, ha szerencsénk van, a BKV-jegyeket is megspórolhatjuk: a Tudástársadalom Alapítvány úgynevezett „TudásJárattal” gazdagítja a Kutatók Éjszakája fővárosi programkínálatát, amely mobil ismeretterjesztő buszként fogja összekötni a helyszíneket.

A Kutatók Éjszakáján kicsik és nagyok bepillanthatnak szinte minden tudományág kulisszái mögé: személyesen találkozhatnak kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket és találmányaikat, valamint megismerhetik a munkájukat vetélkedők, kiállítások és tudományos-szórakoztató programok keretében.

Kifejezetten izgalmasnak ígérkezik az Ericsson programja, amelynek keretében például testünk veheti át az USB-kábel szerepét: érintés útján továbbíthatunk zenét és okostelefonnal készített fotót két eszköz között. A technológiát a Kutatók éjszakáján fogják bemutatni a nagyközönségnek, s lényege, hogy kis erősségű árammal juttatja el az információkat a bőr felső rétegében. A mérnököknek egyelőre 6–10 Mbps-os sebességet sikerült elérniük, de amennyiben sikerülne elérni a 20 Mbps-ot, akkor az emberi test már alkalmas lehet például HD felbontású videók továbbítására is. A technikát a jövőben több területen alkalmazhatják, például funkcionálhat egyfajta kulcsként: az autónk vagy a lakásunk ajtaja az érintésünkre nyílik.

Ha már valaki az Ericsson Science Parkban jár, további izgalmas dolgokkal találkozhat, például a LadaGP-vel, ami egy modellautóból épített önjáró robot es egy androidos, mozgásszenzoros távirányítót használó pilóta versenye. A BME-vel együttműködésben bemutatnak egy beszélő robotot is, amelyet a kórházakban alkalmaznak, steril szobában fekvő gyermekekkel való kommunikációra. Ugyanitt a kicsik egy 40 négyzetméteres vasútmodellt csodálhatnak meg

Az Óbudai Egyetem Neumann Informatikai Karán bepillantást nyerhetünk, hogyan működik a diszkólézer és hogyan lehet vele ábrákat rajzolni a falra. Beszkennelhetjük magunkat, s kinyomtathatjuk 3D-ben; vagy akár készíthetünk 3D fotót egy karácsonyfadísz segítségével. A Neumann Kar oktatói számos olyan korszerű technológiát vonultatnak fel, melyek egyszerű „háztartási” eszközökkel is végrehajthatóak. Bemutatják például a szintén „házilag” készített robotrepülőt. A robotrepülőgépek nemzetközi szinten is kiemelt kutatási területnek minősülnek, ez a projekt azonban teljesen hazai: a repülőgéptől a fedélzeti elektronikán át a szoftverekig minden magyar fejlesztésű. A téma egyes területei a mai napig szigorúan titkosak, arra a kérdésre azonban választ kaphatunk, hogy vajon mire lehet használni a robotrepülőgépet. Az egyetemen este nyolckor találkozhatunk Farkas Bertalannal, aki a 21. század űrkutatási célkitűzéseiről és eredményeiről mesél majd.

A Semmelweis Egyetemen bejuthatunk a bonctermekbe, láthatjuk ,hogyan dolgozik a magyar Dr. Csont, múmiákat szeletelhetünk virtuálisan, sebészeti gyakorlaton vehetünk részt, láthatjuk, hogyan gyógyítanak virtuális valóság segítségével, de arra a kérdésre is választ kaphatunk, lehet-e újszülöttet hibernálni. Lesznek különleges szűrővizsgálatok is: pl. érfalrugalmasság-mérés vagy a szájrákszűrés speciális készülékkel.

Az ELTE száznál több programmal készül: lesz botanikai időutazás, Szociopoly, a látogatók megismerkedhetnek a játékelmélettel, a Kármán Környezeti Laborban homokvihart szimulálnak, az Informatikai Kar robotépítéssel is készül, a Kémiai Intézet látványos kísérleteit pedig hét törpe mutatja be. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megnézhetjük, milyen egy működő atomreaktor.

Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény idén kora estétől egészen hajnalig tart, célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. A központi budapesti programnak ezúttal a Műjégpálya ad otthont, ahol előadások, kerekasztal-beszélgetések és kiállítások mellett mókás fizikai játékok és múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek.

A programsorozat keretében ezernyi kérdésre kaphatunk választ, legyen szó régészetről, nyelvészetről, színérzékelésről, csillagászatról, vagy a kiváló matematikusok genetikai meghatározottságáról. A teljes program elérhető a www.kutatokejszakaja.hu-n, a regisztrációköteles programokon azonban csak a péntek délelőtt 10 óráig jelentkezők vehetnek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik