Kultúra

Új darabok és sértődés a Tháliában

A Tanú (a tanú, bacsó péter, film, magyar narancs, citrom, bástya elvtárs)
A Tanú (a tanú, bacsó péter, film, magyar narancs, citrom, bástya elvtárs)

Szinte csak B betűs rendezők lesznek a következő évadban.

Saját bemutatókat is tart a most induló évadban a Thália Színház, a nagyszínpadon négy premiert terveznek. Lesz kabarétörténeti előadást is. A Benedek Miklós által rendezett darab az 1910-es évektől napjainkig mutatja be a pesti kabaré történetét, felidézve a legismertebb, vagy már elfeledett kabarétréfákat, helyzeteket.

„Heteroszexuális színházigazgató”

Az új bemutatók között lesz Bacsó Péter Tanú című filmjének színpadi változata, amelynek főszerepét a színész Csányi Sándor alakítja. A darabot Balikó Tamás rendezi. Balikó 2007-ben pályázott a Nemzeti Színház igazgatói posztjára is. Akkor úgy fogalmazott, hogy szerinte csalással nyert Alföldi Róbert, „ötvenéves evangélikus, adófizető polgárként, háromdiplomás heteroszexuális színházigazgató férfiként pedig úgy ítélem meg, hogy a csalás az bűn”, nyilatkozta a Dunántúli Naplónak.

Kálomista otthagyta az évadnyitó tájékoztatót

Miközben a részletekről kérdezték volna az újságírók, Kálomista Gábor, a Thália Színház menedzser-igazgatója felháborodottan otthagyta az újságírókat.

Előzőleg a Népszava újságírója próbálta faggatni a producert, de amikor kiderült, hogy az újságíró hol dolgozik, Kálomista közölte, hogy egyébként is perben áll a lappal, majd miután elsorolta, miért haragszik az újságra, felállt és becsapta maga mögött a Thália kávézó ajtaját. Kálomistáról az utóbbi időben több cikk is megjelent, amelyeket részben cáfolt a producer. Ezekben például arról írnak, hogy a Thália Színház 800 millió forintot kap az MTVA-tól.

A Hír24 kérdésére Kálomista most azt mondta, hogy a közmédia és a színház közötti szerződések összege mindössze 80-100 millió forintot tesz ki. Ezért a pénzért az MTVA színházi előadásokat, rádiójátékokat kap. Korábban a Hír24-nek Kálomista azt mondta, hogy ebben az évadban még majd’ egy tucat darabot vesznek fel a Tháliában a közmédiának. Akkor azt is hozzátette, hogy el tudja képzelni, akár a Katona József Színház darabjait is rögzíthetik a közmédia számára. Nyitottak minden megkeresésre. Most azonban nem tudtuk megkérdezni, hogy folynak-e ilyen tárgyalások.

B+B+CS

Balikón és Benedeken kívül a következő évadban Bagó Bertalan is rendez a Tháliában, az EMKE – Volt egyszer egy kávéház… című előadást. A darabot Garaczi László írta, és az első világháború előtt játszódik Budapesten az EMKE kávéházban, főszereplői pedig a vendéglátóhely tulajdonosai. Bereményi Géza igazgató szerint „minden színházi évad egy adott téma köré épül fel, idén ez maga a történelem. Kezdetként az EMKE, ami a századfordulós Magyarországra kalauzol el bennünket, egy olyan világba, ahol nem a pajesz vagy a bőrszín, hanem a szenvedélyek kerülnek a konfliktusok középpontjába.”

A sok B betűs között Cserhalmi György is rendez a Tháliában. A mesterkurzus című darabban Cserhalmi mellett szerepet kap Szombathy Gyula, Nagy Péter és Szegedi Róbert is.

Jönnek a függetlenek is

„Egy fővárosi pályázat és a Thália közös forrásaiból közel 10 millió forintos kommunikációs kampánnyal segítjük a független színházak érvényesülését az FTP (Független Thália Projekt) keretein belül” – árulta el Litkai Gergely művészeti vezető. Ez azt is jelenti, hogy a mostanában nagyon nehéz helyzetben lévő független társulatok új darabokat mutathatnak be a Thália játszóhelyein. Litkai szerint jöhet a TÁP színház vagy a Bodó Viktor-féle Szputnyik társulat is. Csak az a feltétel, hogy a Tháliában futó darabjaikat máshol ne játsszák a függetlenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik