Kultúra

Pass-port Európa tabuk nélkül

A Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület határmenti trilógiájának záró akkordja a szegedi Régi Zsinagógában.

„A Pass-port harmadik része nem az első kettő legjobb jeleneteiből születik meg, hanem az első kettő tapasztalataira épül egy harmadik, új előadás. Az első kettő foglalkozik a multietnikus világgal, a határ két oldalán élő emberek viszonyával, a vajdasági magyarok és a magyarországiak kapcsolatával. A harmadik előadás egyrészt ehhez kötődik, másrészt próbálja színházi eszközökkel megfogalmazni az európaiságot, a határokkal való behatároltság és határ nélküliség érzését körüljárni” – nyilatkozta a rendező, Urbán András.

A rendező a Szeged24-nek a nyári szegedi nemzetközi színházi fesztiválon, a ThealterFeszten, az első két darab előadása után azt mondta: az előadások szociológiai interjúkra épülnek, melyek során az volt a tapasztalata, hogy a vajdasági magyarok sokkal szókimondóbbak voltak a határ túloldalán élőkről, mint az itteniek róluk. ” Életemben először el is szégyelltem magam” – mondta a rendező, aki tabuk nélkül formálta művészi előadássá a határmentiek egymáshoz való viszonyát, véleményét.

Thealter Hiradó benne Urbán András rendező, és részlet a trilógia második darabjából

A szeptember 27-én, este fél nyolctól a szegedi Régi Zsinagógában előadott harmadik előadásban, melyben szegediek és vajdaságiak is szerepelnek lezárul az uniós támogatással a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület közös Pass-port elnevezésű sorozata.  A záró előadás az előző két produkció keresztmetszeteként jött létre, amelynek segítségével további értelmezési síkok nyílnak meg a témában.

Jelenet az első részből
Fotó: Révész Róbert/ MASZK Egyesület

Az előadásokban a Kosztolányi Dezső Színház színészei mellett a szabadkai Népszínház két szerb színésze, valamint két szegedi színész szerepel. Urbán Andrással és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal 2003 óta működik együtt a MASZK Egyesület, a közös munka eredményeképp 2011-ig 10 előadás jött létre, amelyek közül több itthon és külföldön is rangos fesztiváldíjakban részesült. A mostani darabot 16 éven felülieknek ajánlják.

Az előadás szereplői: Béres Márta, Csorba Kata, Mészáros Gábor, Mezei Kinga, Jelena Mihajlović, Mikes Imre Elek, Pletl Zoltán, Seres István Pipu, Suzana Vuković.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik