Kultúra

Székesfehérvári programok a Szív Napján

Buthy Lilla

2012. 09. 20. 15:15

Szűrésekkel, tanácsadással várják az érdeklődőket szeptember 30-án.

A Szív Napját 2000 óta minden év szeptemberének utolsó vasárnapján tartják világszerte, a Szív Világszövetsége, a WHF (World Heart Federation) kezdeményezésére. A szövetség két magyar tagja – a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány – már az első évtől kezdve csatlakozott a felhíváshoz.

Azóta Budapesten és számos nagyvárosban szerveztek programokat, hogy felhívják a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek kockázataira. Székesfehérvár idén először csatlakozik a széles körű kezdeményezéshez. A Fejér Megyei Szent György Kórház és Székesfehérvár Önkormányzata közreműködésével szeptember 30-án, a Fehérvári Civil Központban (a volt Technika Házában) megvalósuló programokat sajtótájékoztatón ismertették.

„Amikor létrehoztuk a város egészségfejlesztési tervének megvalósítását támogató Multiszektorális Irányító Bizottságot, egyik legfontosabb célunkká vált, hogy csökkentsük a főbb halálozási kockázatokat. A bizottságban a Szent György Kórház szakemberei is helyet foglalnak, így örömmel vettük, amikor együttműködésünket kérték a Szív Napjának programjai kapcsán” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. Kiemelte: Székesfehérváron a professzionális egészségügyi ellátórendszeren és szervezett szűrővizsgálatokon túl számos sportolási lehetőséget igénybe vehetnek a lakók, hogy megőrizzék egészségüket.

„Szív- és érrendszeri betegségekben halnak meg a legtöbben Magyarországon. Az ilyen típusú betegségek kezeléséhez minden adott a Szent György Kórházban, de szükség van a lakosság egyéni felelősségvállalására is” – emelte ki dr. Tóth László, a kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Elmondta, hogy a Szív Napja keretében lesz kardiológiai rizikóbecslés és állapotfelmérés, koleszterinszint-mérés, vérnyomás- és vércukormérés, valamint dietetikai tanácsadás. A szakember szavai szerint figyelemfelhívó rendezvénynek szánják a székesfehérvári programokat, és kihasználják a lehetőséget, hogy széles körben bemutassák a Szent György Kórházat. 

Dr. Reiber István, a kórház orvos igazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy a lakosok szembesüljenek valós egészségi állapotukkal vagy a már kialakult betegségeikkel akkor is, ha nincsenek tüneteik, hiszen a legjobb gyógyítás mindig a megelőzés. A szakember kiemelte: manapság már óvodás és kisiskolás kor után hanyatlik az egészség, ugyanis a nagyobb gyerekek közül egyre többen küzdenek túlsúllyal, magas vércukorszinttel és magas vérnyomással. Lényeges, hogy a kisgyerekek megkapják azokat az alapvető információkat, melyek egészséges életük megőrzéséhez szükségesek. Dr. Reiber István elmondta, amennyiben a szűrővizsgálatokon már kialakult betegségekre derül fény, úgy az utógondozásra, kezelésekre is lehetőséget biztosítanak a Szent György Kórházban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.