Kultúra

Honvédfesztiválon emlékeznek meg az 1848-as pákozdi hősökről

„Ünnepeljünk együtt!" – ez az idei Honvédfesztivál legfőbb üzenete.Történelmi időket megelevenítő programok a mai gyermeknek és felnőtteknek.

Többéves hagyomány immáron, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc dicső szeptemberi időszakának emléket állítva, az együttműködő szervezetek színvonalas programokkal készülnek a „Főhajtás a honvédeknek” jelmondatú Honvédfesztivál megünneplésére. Az együttműködés eredményeként megvalósuló színvonalas rendezvények fontos szerepet játszanak a honvédelem össztársadalmi jellegének hangsúlyozásában, a honvédség mindennapi életének, törekvéseinek, faladatainak bemutatásában, a honvédség és társadalom kapcsolatrendszerének erősítésében, a közbizalom elmélyítésében és a társadalmi támogatottság erősítésében.

„Hagyományosan minden évben megemlékezünk a pákozdi csata évfordulójáról, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eszmeiségét, a hős katonák helytállását kiemelve. Ez a program az elmúlt másfél évtized alatt egész sorozattá nőtte ki magát, nem csoda az évről évre az emlékparkba látogató ötezer érdeklődő.  A szervezésbe is egyre többen kapcsolódtak be, és a kínálat is egyre színesebb lett. Most már a csata mellett az akkori időszak katonai kultúráját, történelmét bemutató programok sorával várják a látogatókat. És létrejött egy kézzelfogható bázis is, a KEMPP, ahol minden ilyen és hasonló program otthonra találhat. Büszkék vagyunk rá, hogy Székesfehérvár Önkormányzata tulajdonosként viselhet felelősséget ebben az évben az emlékparkért, biztosítva, hogy az átalakulások során is teljesíthesse küldetését” – mondta el Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere.

Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke ezúttal – alapító tagként – a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Székesfehérvári Szervezete nevében is szólt. „Köszönet illeti mindazokat a szervezeteket, akik munkájukkal segítették a Katonai Emlékpark létrehozását, és annak nemzeti emlékhellyé nyilvánítását. Ezen a helyszínen immár 15. éve szerveződik meg a HTBK vezetésével a csata emlékünnepsége. A szervezet mindenkor maga mögött tudhatta az érintett önkormányzatok és katonai szervezetek támogatását. Örömünkre ez évben is színes és tartalmas programsorozat állt össze.”

Vargha Tamás a következő, jubileumi esztendőről is beszélt. Mint mondta, nagy öröm, hogy az 1-es sorszámú támogatói jeggyel a Fejér Megyei Önkormányzat járulhat hozzá a pákozdi csata 2013-as felelevenítéséhez. A megvalósítást százezer forinttal segítik majd.

A Honvédfesztivál programjainak egy részét az Összhaderőnemi Parancsnokság szervezi. Ezekről adott részletes tájékoztatást Domján László vezérőrnagy, az ÖHP parancsnoka. „Szeptember 29. Magyarország identitásának és hadtörténetének elengedhetetlen része. Erősíti az elkötelezettséget, és jó példát mutat arra, hogy a honvédelem mindenkinek szívügye lehet.” A parancsnok szólt a szeptember 25-i, iskolásoknak szervezett honvédelmi akadályversenyről, a 26-i „Hazafiság és honvédelmi nevelés” konferenciáról, valamint a sukorói református templomba szervezett, a ’48-as haditanácsra emlékező összejövetelről is. Emellett a programsorozatból a szeptember 29-i napra is felhívta a figyelmet Domján László vezérőrnagy, kiemelve, hogy ez a szárazföldi haderőnem napja is.  

A Katonai Emlékpark Pákozdon található, és itt zajlott egykor az a dicsőséges ütközet is, amelyre közösen emlékeznek a programsorozat szervezői. „Pákozd büszke erre a dicső múltra, és tudjuk, hogy kötelességünk őrizni az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékét, hazánk honvédő hagyományait” – mondta el Takács János, Pákozd község polgármestere, aki hozzászólásában azt is kiemelte, hogy mindenkit szeretettel várnak.  

Jövőre immár a 165. évfordulója lesz a pákozdi csatának. Ennek méltó megünneplésére egy nagyszabású, csatajelenteket felelevenítő műsorral készülnek, amelynek megvalósításához támogatói jegy váltásával bárki hozzájárulhat. Mint dr. Görög István nyá. ezredes, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének titkára elmondta: legközelebb szeptember 22-én, a Lecsófesztiválon lesz erre lehetőség. Az óriáslecsó mellett várják az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik