Kultúra

Ünnepi hónap a sárszentmihályi Zichy-kastélyban

Ünnepi hónappal készül az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára a sárszentmihályi Zichy-kastély; a programok között Ingo Glass-szoborkiállítás, emléktábla-avatás és katonaorvos-találkozó is szerepel.

Az 1956 – 56 év című eseménysorozattal arra akarnak rávilágítani, hogy az október 23-át megelőző hetekben mennyi lehetőség van az emlékezésre – mondta Velekey-Modroczky Péter, a Fejér megyei kastély igazgatója a témában tartott keddi sajtótájékoztatón.

Az ünnepi hónapban minden hétvégén lesznek programok a sárszentmihályi Zichy-kastélyban, a rendezvények fővédnöke L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, illetve Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízott.

Szeptember 22-én Ingo Glass magyar származású, erdélyi születésű és Münchenben alkotó világhírű szobrászművész munkáiból nyílik Nyitott terek címmel tárlat, és ekkor tartják Kathy Horváth Lajos Apor-szonátájának ősbemutatóját.
Velekey-Modroczky Péter fontos szempontnak nevezte, hogy minél több iskolás csoportot fogadhassanak az ingyenes tárlaton, valamint az Apor Vilmos-kápolnában.

Hozzátette: a mozgás szeretete mellett a művészet szeretetére is meg kell tanítani a gyerekeket. “Hiszem, hogy a mai fiataloknak a modern művészet könnyebben befogadható, mint mondjuk egy klasszikus alkotó munkái” – fogalmazott az igazgató.

Szeptember 29-én, a szárazföldi haderő napján Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitja meg a Katonaorvosok–orvosok a fronton című konferenciát. Október első szombatján az aradi vértanúkra és az 1989-es temesvári sortűzre emlékeznek.

Október 13-án a kastély parkjában álló Apor-kápolnában Vanyó László és Csordás Eörs rektor emléktábláját leplezik le. A programsorozat zárásaként Fejér megyei forradalmárok találkozója lesz a nemzeti ünnep alkalmából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik