Kultúra

Székesfehérvári malacságok: újra Mangalica Fesztivál

Székesfehérváron a szeptember a gasztronómia hónapja, ebbe a sorba illeszkedik a Mangalica Fesztivál is.

Székesfehérvár, Piac térre költözik a fesztivál, 2012. szeptember 28-30. között.

Az ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása, amely eddig nem volt jellemző a hazai fesztiválok körében. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja.

2011-től a szervezők felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer…stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret alakítanak ki számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is.

A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke – vörös- fecskehasú) 1-1 példány és egy anyakoca malacokkal, így Székesfehérváron is lesz élő mangalica.

A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak a magyar kézműves termékek készítői, iparművészek a bemutatkozásra. A rendezvényen belül kézműves utcát alakítunk ki.

A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak. Desszertként mangalica tepertővel töltött étcsokoládét ajánljuk megkóstolni.

A vendégek szórakoztatásáért napközben székesfehérvári előadókat hívnak a színpadra, lehetőséget kapnak a fiatal, tehetséges fehérvári zenészek a bemutatkozásra, Péntek- szombat este könnyűzenei jazz koncertekkel várják a kilátogatókat Pély Barna és a Peet Project közreműködésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik