Kultúra

Véres dél-koreai film nyerte az Arany Oroszlánt

A Pieta című film stábja (velencei filmfesztivál, pieta, )
A Pieta című film stábja (velencei filmfesztivál, pieta, )

Kim Ki-duk rendező felkavaró műve, a Pieta érdemelte ki a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díjat szombat este a 69. velencei mustrán.A legjobb színésznek járó Coppa Volpit, azaz a Volpi Kupát megosztva Philip Seymour Hoffmannak, illetve filmbéli partnerének, Joaquin Phoenixnek ítélte a nemzetközi zsűri.

Kim Ki-duk Pieta című filmje olyan brutális, hogy nem könnyű végignézni. A dél-koreai rendező azonban olyan meggyőzően szőtte össze a kőkemény thriller és a megindító szerelmi történet szálait, hogy végül ez a versenyfilm kapta Arany Oroszlán-díjat.

A Pieta egy könyörtelen uzsorás és egy titokzatos nő története, aki azt állítja magáról, hogy az uzsorás anyja.A történetben a törleszteni képtelen adósok végtagjaikkal fizetnek: a “biztosítási pénzt” az uzsorás kapja. A megcsonkítottak utcai koldusként küzdenek életükért, vagy feladják és öngyilkosságba menekülnek.

Kim a film keddi bemutatója előtt elmondta, úgy érzi, hogy filmje elkötelezett humanista alkotás a gazdasági válság korában. A dél-koreai rendező egyébként visszatérő vendég a nagy múltú velencei nemzetközi filmmustrán, korábban A sziget, a Címzett ismeretlen és a Bin-Jip – Lopakodó lelkek című filmjeit tekinthette meg a Lido közönsége.

A The Master révén Paul Thomas Anderson kapta a legjobb rendezését járó Ezüst Oroszlánt. A legjobb férfi színésznek járó Coppa Volpit pedig megosztva kapta a film két főszereplője, Joaquin Phoenix és Philip Seymour Hoffmann. A két színészt máris esélyesnek kiáltották ki a jövő évi Oscar-díjra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik