Kultúra

Új hely nyílik a Corvinban

Új kultúrközpont töltheti be az űrt, amit a Tűzraktér és a többi ellehetetlenített műhely hagyott maguk után.

Nyílik az ajtó, belép egy elegáns, szakállas férfi, leveszi kalapját, csettint, és csak ennyit mond: „Müszi”. Gyakorlatilag mindenki emlékszik erre a reklámra (már aki emlékezhet), arra viszont szinte senki, hogy mit is hirdetett. Ezentúl a legendássá vált kifejezés a kapuit hétfőn megnyitó új kulturális központot jelöli.

A teljes nevén Művelődési Szint (MÜSZI) a Corvin Áruház harmadik szintjére költözik, és mint létrehozói mondják, egy komplex kulturális és civil közösségi tér lesz. A cél az, hogy egyidejűleg adjon helyet nemcsak közösségi tevékenységeknek, hanem nyilvános művészeti és társadalmi eseményeknek vagy akár zárt ajtók mögött folyó műhelymunkáknak is.

A társadalmi műhely mindennemű állami támogatás nélkül áll fel, s célja, hogy ne csak szervezeti, de pénzügyi függetlenségét is meg tudja tartani. „Függetlenségünk és szabadságunk alapfeltételéhez elengedhetetlen kialakítani egy olyan alternatív működtetési, finanszírozási rendszert, amely mindezt biztosítani tudja. Az üzleti-piaci szektor nyitott és nagyvonalú szereplőinek megnyerése mellett adománygyűjtéseket, nyílt napokat is szervezünk majd. Elsődleges célunk az önfenntartás, amihez terembérléssel, rendezvényszervezéssel, workshopokkal, művészeti befogadó helyként teremtenénk elő az alapokat” – mondja Bársony Júlia, művészeti vezető.

A központ eseményei közt szinte bárki talál kedvére valót, hisz van köztük a film világával foglalkozó, színházas, építészeti témájú, de helyet kap a média és a civil szektor is. Úgy tervezik, hogy a hét napjaihoz köthető, tematikus programokhoz olyan beszélgetések és vitafórumok is kapcsolódnak majd, melyek tágabb kontextusba helyezik az egyes fókusztémákat.

Ez lesz a jellemző jövő héten is, amikor is a MÜSZI megnyitja kapuit a nagyközönség előtt egy támogatói hét keretében. Szeptember 10-e és 16-a között debütálnak a jövőben havi rendszerességgel jelentkező, különböző műfajú esemény- és beszélgetéssorozatok. Lesz filmvetítés, beszélgetés Puzsér Róberttel és Deák Bárdos Ágival, de megismerkedhetünk a hazai slam poetry neves képviselőivel is.

A MÜSZI nyitóhetére a belépés minden nap 500 forint, az esemény teljes programja pedig elérhető a Művelődési Szint honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik