Kultúra

Vonósnégyesek fesztiválja Fehérvárcsurgón

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély újonnan felújított, fogadótermekkel berendezett és hivatalosan megnyílt főépületében a Károlyi József Alapítvány 2012. szeptember 21-22-23-án szervezi meg a „Quartettissimo” 3. Európai Vonósnégyes Fesztivált.

A fesztivál célja elősegíteni a klasszikus zenekultúra hazai terjesztését, megismertetését, különös tekintettel a vonósnégyesekre, valamint a fiatal közönség zenei gyakorlatokba való bevonására, egyben fiatal zenészek számára nemzetközi kapcsolatépítési lehetőségek biztosítására, hiszen ebben az évben külföldi művészek is részt vesznek a rendezvényen. A program része egy érdekes beszélgetés Komlós Péterrel, a Bartók Vonósnégyes elsőhegedűsével. Ezzel együtt az Alapítvány szeretne hozzájárulni a folytonosság fenntartásához a vonósnégyesek nagy magyar tradíciójában.

A program keretében ingyenesen látogatható a vonósnégyes-hangszerek készítésének bemutatása és a bécsi Pápai Róbert Gyűjtemény kiállítása. A rendezvényhez kapcsolódóan vasárnap „családi program” is lesz.

A program keretében három esti koncertet rendeznek, neves külföldi vonósnégyesek közreműködésével. Szeptember 21-én a hollandiai Rubens Vonósnégyes (Bach, Beethoven, Bartók), szeptember 22-én a cseh Bennewitz Vonósnégyes (Haydn, Janáček, Beethoven), szeptember 23-án pedig a francia ZaideVonósnégyes (Mozart, Xenakis, Beethoven) ad hangversenyt.

A délutáni diákkoncerteken a budapesti Fasang Árpád Zeneiskola, a Járdányi Pál Zeneiskola és a Hubay Jenő Zeneiskola, a budakeszi Farkas Ferenc Zeneiskola, a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, AMI és Kollégium, valamint a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI egykori és jelenlegi növendékei közreműködnek.

Jegyárak: 2 500 Ft (kedvezményes: 1 800 Ft), ill. 6 000 Ft, mind a három koncertre. A délutáni programok ingyenesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik