Kultúra

Dupla Európa Kiadó-koncert az A38 hajón

A nyolcvanas évek legendás underground zenekara, az Európa Kiadó ismét egykori újjáalakulásának színhelyén, a fővárosi A38 hajón lép fel, szeptember 15-én és 16-án is koncertet ad.

A rövidebb-hosszabb szünetekkel 1981 óta létező Európa Kiadónak legutóbb 2005-ben jelent meg anyaga, éppen az A38-on az egy ével korábbi magyar EU-csatlakozáskor adott koncert DVD-n.

Az Európa Kiadó a feloszlott URH három tagjából, Menyhárt Jenőből, Kiss Lászlóból és Salamon Andrásból alakult 1981-ben, majd két év múlva leállt, és újabb két év szünet után folytatta. Sok tagcserén ment át, játszott itt két kultikus gitáros, Dénes József (Dönci) és Gasner János is – az elmúlt négy évben mindketten elhunytak. Erőteljes zenéjük, szókimondó szövegeik, albumaik – elsősorban a Popzene (1987) és a Szavazz rám (1989) –, valamint koncertjeik óriási hatással voltak a nyolcvanas-kilencvenes évek magyarországi zenekaraira. Dalaik ma már rockzenei klasszikusok, köztük a Küldj egy jelet, az Igazi hős, a Popzene, a Szabadíts meg vagy a Romolj meg.

„Már jó ideje annak, hogy a tagok nem az Európa Kiadó köré szervezik az életüket, és a zenekar akkor aktív, ha a tagok ezt akarják. Az a jó, hogy természetesen működünk, úgy csináljuk, ahogy érezzük, nem tudjuk például, mi lesz mondjuk öt év múlva” – mondta korábban Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó „igazgatója” az MTI-nek.

A tagok közül az elmúlt két évtizedben többen külföldön éltek – Menyhárt Jenő az Egyesült Államokban, Kiss László Ausztráliában. Menyhárt az elmúlt években már inkább Magyarországon tartózkodott, és ezzel összefüggésben az Európa Kiadó is több-kevesebb rendszerességgel újra koncertezik. A zenekar jelenlegi felállása: Menyhárt Jenő (vokál, gitár), Kiss László (vokál, basszusgitár), Másik János (billentyűs hangszerek), Varga Orsolya (billentyűs hangszerek), Kirschner Péter (gitár), Gyenge Lajos (dob).

Nemrég Nem látta senki címmel új számot írtak, amelyet a fellépéseken is bemutatnak, illetve remixet készítettek a 3 Judit, 4 Zsuzsa című örökzöldhöz.

A szeptember 16-i előzenekar, a Puszi a Csókolom együttes férfi tagjainak új zenekara, további két taggal kiegészülve.
A szeptember 15-i koncert különlegessége, hogy az estre koncert+vacsorajegy is váltható, amelynek ára magában foglalja a koncertet, illetve az azt megelőző menüvacsorát az A38 hajó éttermében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik