Kultúra

Művészet és a matematika találkozása

Hétfőn, szeptember 3-án nyílik Orosz István és Szilassi Lajos tárlata a szegedi EDF Galériában.

Szilassi Lajos matematikus és Orosz István grafikusművész hétfőn, 17 órakor nyíló, “Eleven szellem” elnevezésű kiállítása az egymástól távol esőnek gondolt területek találkozását bizonyítja.

Dr. Szilassi Lajos 1966-ban szerzett matematika – ábrázoló geometria szakos középiskolai tanári diplomát a JATE Bolyai Intézetében. Hat év középiskolai tanítást követően került a JGYTF Matematikai Tanszékére. Oktatási területe a geometria, elemi matematika, számítástechnika.

Nevéhez fűződik a hazai és nemzetközi érdeklődésre számottartó felfedezése, a Szilassi-poliéder. Ez az egyetlen olyan poliéder, amire teljesül az a tétel, hogy bármely két lapjának van közös éle. Néhány napja a Michigan-tó partján avattak fel egy Szilassi-poliédert. A szegedi tárlaton 13 acél térplasztikát lehet látni.

Szilassi-poliéder a Michigan-tónál

Orosz István az Iparművészeti Főiskolán diplomázott 1975-ben. Autonóm és alkalmazott grafikával, plakátok és illusztrációk rajzolásával illetve animációs filmek készítésével egyaránt foglalkozik. Önálló grafikai lapjait gyakran archaizáló formai elemek, művészettörténeti utalások illetve játékosság rokonítják posztmodern törekvésekkel. Szívesen kísérletezik a téri illúziókeltés megjelenítésére kifejlesztett ábrázolás túlzásaival. A vizuális művészetek mellett szépirodalommal is foglalkozik, vers- és novellás kötetei jelentek meg.

Orosz István: Csiga

A kiállítást Dr. Csákány Béla professzor, a Szegedi Tudományegyetem egykori rektora nyitja meg. Közreműködik: Csányi Ildikó és Tornyai Jenő gordonkaművész. A tárlat szeptember 25-ig, hétköznapokon 10-18 óra között nézhető meg  a Klauzál tér 9. szám alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik