Kultúra

Rendkívüli tortacsata és falunapok Deszken

Augusztus 31. és szeptember 2. között rendezik meg Deszken a Falunapokat, melyen egy egyedülálló bajnokságot is bejelentenek.

A programkavalkád péntek este 18 órakor kezdődik egy kiállításmegnyitóval a Faluház kupolatermében, majd 18 óra 30-kor ünnepi műsor veszi kezdetét a Faluház előtti színpadon. 20 órától Tóth Gabi műsorára rophatják az érdeklődők, majd 20 óra 30-tól a Drink Panthers fergetes bulija következik.

Szeptember 1-jén, szombaton a sport- és gyerekprogramok mellett a gasztronómiáé lesz a főszerep. Szomszédoló túra kezdődik 9 órakor Szőregre és Klárafalvára, de horgászversenyen és kézilabdatornán is szurkolhatnak a sportkedvelők. A Szabadidő Parkban gyerekprogramokkal, ugrálóvárral, kézműves-foglalkozásokkal várjuk a legifjabbakat, 13 órától pedig polgármesterek mérik össze tudásukat, ezúttal pörköltfőzésben.

13 órától tortadíszítő verseny indul.
A versenyzők két kategóriában (gyerek és felnőtt) nevezhetnek a deszki Sportpályán tartott rendezvényre. A jelentkezők feladata egy 20 centi átmérőjű, K2-vel (műmarcipán) leburkolt torta díszítése, „életre keltése”. A felnőtt kategóriában adott téma alapján (virág) kell díszíteni, míg a gyerekek teljesen szabadjára engedhetik a fantáziájukat. Használt technika választható; saját kézzel, de kiszúróval, mintázóval is „virágosíthatják” a tortát, vagy akár ételfestékkel is festhetnek rá. Az eddigi jelentkezők száma 20 fő, a maximum létszám 30. A versengésre pár cukrász is jelentkezett, de többnyire háziasszonyok, és egy férfi is. A legfiatalabb tortadíszítő pedig 3,5 éves – közölte  Haluska Andrea.

A szervező  a Szeged24-nek azt is elárulta: a szombati verseny végeztével jelentik be hivatalosan a folytatást, jelesül, hogy november 17-én megrendezik Magyarország első Amatőr Tortadíszítő Bajnokságát a deszki Sportcsarnokban, melynek zsűrizését hazánk elismert cukrászai vállalták magukra, a zsűrielnöki felkérést Kelvin Chua Malajziában élő, többszörös nemzetközi díjas világhírű cukrászművész fogadta el.

A novemberi rendkívüli tortacsata célja pedig nem más, mint hogy minél többen meg­mutathassák tehetségüket, valamint hogy kellő támogatást és segítséget kapjanak az érdeklődők, hogyan is kezdjenek bele – tájékoztatott Haluska Andrea. A bajnokságot majd hat kategóriában (amatőr tortadíszítő, cukrász, csoport, gyerek, családi, eszköz nélküli) hirdetik meg, és egy rekordkísérlet felállításával szeretnének bekerülni a magyar rekordok közé, amit a Guiness Világrekor­dok részére is továbbítanak.  A novemberi egyedülálló esemény egyik médiatámogatója a Szeged24.

A most szombati tortadíszítő verseny mellett délután még kulturális műsor, rock and roll party és a Dupla Kávé is várja a Deszkre látogatókat. Szeptember 2-án, vasárnap a Falunapokat 10 óra 15-kor ünnepi hangverseny, majd 11 órakor ünnepi szentmise zárja a római katolikus templomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik