Kultúra

Sztárok a fővárosi falunapon

pozsonyi piknik (pozsonyi piknik)
pozsonyi piknik (pozsonyi piknik)

Baráti koccintásnak indult, egész napos utca fesztivál lett belőle. A nyárutó egyik legkülönösebb eseménye a Pozsonyi Piknik, amelyen sztárok egész sora lép fel.

Dés László és színészbarátai, Gálvölgyi János, Hernádi Judit, a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Csak néhány név a negyedik Pozsonyi Piknik fellépői közül. A tiszteletet parancsoló névsorról érdemes tudni, hogy „az idén kimaradtakból” is fantasztikus fesztivált rittyenthettek volna a szervezők.

Tavaly is sok ezren voltak a Pikniken

Négy éve, néhány barátunkkal megbeszéltük, hogy megünnepeljük a környék legpatinásabb könyvesboltjának huszadik születésnapját – meséli Rédei Éva, a Pozsonyi Piknik egyik kitalálója és motorja. – Az alapötlet az volt, hogy mivel Újlipótváros tulajdonképpen falu a városban, rendezzünk falunapot! Aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy egy fesztivál közepén állunk, körülöttünk vagy ötezer ember. Felemelő volt. Az akkori fellépők mind a környékben lakó színészek, művészek voltak, akik csak úgy „leugrottak” a lakásaikból, hogy fellépjenek a Jászai Mari téri színpadon.

Tavaly már több mint tizenöt ezren voltak a Pozsonyi úton és környékén augusztus utolsó szombatján. Idén is sok ezer embert várnak a szervezők, ezúttal szeptember 1-ére. És mivel idén már nem egy, hanem két színpad lesz a Pikniken, a fellépők száma is szépen dagad. A fentebb említetteken kívül itt lesz többek között a Vígszínház társulata a Hegedűs a háztetőn-nel, Bálint András, aki lakása erkélye alól köszönti az idén 100 esztendős Radnóti Fannit (Radnóti Miklós özvegyét), de énekelni fog a népszerű televíziós riporter Krizsó Szilvia és a magyar sakk koronázatlan királya Portisch Lajos is. Utóbbi természetesen szimultánt is ad, úgyhogy érdemes időben érkezni, hogy még odaférjünk az asztalokhoz. A színpadon kívüli események között is különösen érdekes lesz az a hajós városnézés, amelyen Újlipótváros nevezetességeivel ismerkedhetnek meg az utazók.

A Piknik eredeti koncepciója – hogy tudniillik a környékbeliek megvendégeljék egymást a Pozsonyi úton kirakott asztalokon – megmaradt. Mindenki süssön-főzzön, bátran kérjen a máséból is – mondja Rédei Éva, de hozzáteszi, hogy a Pozsonyi Piknik hagyományaihoz híven most is lesz  bőven zsíros kenyér, amelyből mindenki bátran vehet – ha jut neki.

A Pozsonyi Piknik valódi civil rendezvény, annak minden bájával-kínjával. Bár a lebonyolítást már profi cég segíti, a szervezés és a pénzgyűjtés a három szervezőre hárul. Nagyjából a tavalyi Piknik után két nappal kezdtük el szervezni az ideit – meséli Rédei Éva. – Az első Piknik után a fellépők többsége azonnal szólt, hogy jönne jövőre is. Aztán ahogy telt-múlt az idő, egyre többen hívnak fel minket, hogy „ugye nem felejtettük el őket sem”? Ezek az „édes” gondok. A nehezebb része a pénzgyűjtés. Aki szervezett már hasonló rendezvényt, az tudhatja, hogy valódi „kalapozás” folyik, sok hónapon keresztül. A helyi boltosok, éttermesek és civilek már tudják, hogy ez az egész értük van, úgyhogy ehetőségeikhez mérten támogatnak bennünket. Van olyan idős hölgy, aki bejön hozzám a boltbe, és letesz az asztalra tízezer forintot, hogy ő ezt a Pikniknek hozta. Hogy jövőre is legyen. Sokan vesznek tombolajegyet, mert így szeretnék támogatni a Pikniket. Idén kitaláltuk a „Ruhák az Ön szekrényéből a Piknik javára” akciót, és mindenkit arra buzdítunk, hogy adja be a „közösbe” megunt, de még jó állapotú ruhadarabjait, amelyeket mi értékesítünk a Pikniken.Persze mindez kevés lenne, ha nem lenne mögöttünk néhány állandó támogató. Olyanok, mint például a XIII. Kerületi Önkormányzat, az Erste Bank, a Polgár Krisztina Emlékalap, vagy éppen a budapesti Szlovák Intézet, amelyek nélkül valószínűleg nem tudnánk ilyen színvonalas rendezvényt csinálni.

A negyedik Pozsonyi Piknik egyik médiatámogatója a Hír24. Részletek a www.pozsonyipiknik.hu és a www.facebook.com/PozsonyiPiknik oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik