Kultúra

Kastélyavató Szabadegyházán

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára avatja fel Szabadegyházán a felújított Nedeczky-Griebsch-kastélyt.A 65,4 millió forintból rendbe hozott épületet augusztus 18-án adják át.

Az augusztus 20-a alkalmából átadandó Nedeczky-Griebsch-kastély felújításával a helyi közösségnek elsősorban az volt a célja, hogy eredeti állapotában őrizze meg Szabadegyháza egyetlen építészetileg jelentős épületét. Ennek érdekében az önkormányzat a község rendezési tervében helyi védelem alá vette az épületet.

A megújuló kastély jó példa arra, hogy egy önkormányzat miként menthet meg akkor is egy, a helyi közösség számára fontos épületet, ha annak nem tulajdonosa. Szabadegyháza önkormányzata a Nedeczky-Griebsch-kastély tulajdonosaival úgy állapodott meg, hogy a mostani felújítás költségének arányában tulajdoni hányadot szerez, illetve az épületre 10 éves használati jogot kap.

A korábban leromlott állapotú, omladozó falú és használaton kívüli melléképületből álló kastélyban a felújítás után 12 fő elhelyezésére alkalmas turisztikai szálláshely jött létre. Az önkormányzat azt tervezi, hogy a szállóvendégeknek a szabadidős, sport és rekreációs lehetőségek biztosítása mellett bemutatja a település kulturális, történelmi és természeti látványosságait, és kiemelt szerepet szánnak a lovas turizmusnak is.

A Nedeczky-Griebsch-kastély felújítása nettó 65,4 millió forintba került, amihez az önkormányzat 27,7 millió forint állami támogatást kapott Leader-pályázaton. A megszépült kastélyt Schmitsek József polgármester és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője adja át augusztus 18-án 18 órakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik