Kultúra

Kenyérünnep Dinnyésen

A Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Turisztikai Központ Kenyérünnepet rendez augusztus 19-én.

A hagyományőrző napon díszvendég lesz a Kemencebarátok Köre, akik a kemenceépítők közösségét fogják össze: itt a Kenyérünnep tiszteletére közösen építenek kemencét, amiben majd a kenyeret sütik.

A délelőtt tízkor kezdődő program kenyérszenteléssel kezdődik, és lesz arató ételek főzőversenye is. A Fehérvári Hímzőkör “Hagyományunk, a hímzés” címmel állít ki munkáiból a főépületben. A családokat ismét várja lovasfogatával a seregélyesi Gyuri bácsi, erre a délelőtt folyamán óránként lehet fölszállni, és együtt felfedezni Dinnyést. A gyerekek nemezelhetnek Berta Orsival, Simon Katival pedig a mézeskalács írókázás fortélyaiba tekinthetnek bele. A kemencebarátokkal kenyeret sütnek és perecet készítenek.

Az udvaron a dinnyésiek látványkonyhájában megkóstolhatjuk a sajtos-tejfölös burgonyaropogóst, a kukoricalepényt húsos raguval. A gárdonyi Jókai Étterem által kialakított alkalmi kertvendéglőben saját készítésű kolbászt, hurkát, borjúpörköltet kóstolhatnak a jelenlévők, a saját, titkos receptjük szerint kelesztett pizzájukkal együtt. Itt lesz a dinnyési Buci pékség is kalácsaival, pogácsáival, finomságaival.

A színpadon délelőtt az Évkerék Társulat muzsikás-dramatikus meséjét nézhetjük meg, utána jó ebédhez szól a nóta a Borvirág zenekarral. A kora délután a települések közötti vetélkedésé lesz: népi játékok versenyén döntik el, melyik településrészen élnek a legügyesebbek: Agárdon, Dinnyésen, vagy Gárdonyban. A jó hangulatról harmonikaművész gondoskodik, délután pedig ismét eljönnek a megyéből a hagyományőrző néptáncosok, majd a Seregélyesi Népdalkör, a Gárdonyi Református Női Kórus és a dinnyési Iglice Népdalkör dalait hallhatjuk.

Kora este a Seregélyesi Színjátszókör az István, a király című művet énekli el, majd az est fénypontjaként a Costa Ricából érkezett Turichiqui táncegyüttes fergeteges színpadi show-ját élvezhetjük. Az esti programok sorát Molnár Hajnalka és a Pirkompánia tűzzsonglőrei zárják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik