Kultúra

Mórikum: kultúr-fröccs-fesztivál

Már harmadik alkalommal rendezik meg augusztus 19-20-án azt a kisfesztivált, amelynek keretében „Mórikum” névjegy alatt a móri unikumokat gyűjtik össze és ismertetik meg a látogatókkal.

Mór emblematikus helyén, a gyönyörű Lamberg-kastélyban és csodálatos akusztikával bíró udvarán az érdeklődők találkozhatnak a móri kultúra színfoltjaival. Mindezt nemzeti ünnepünk programjai, valamint táncszínházi események, koncertek gazdagítják. A rendezvényt a helyi gasztronómiai különlegesség teszik igazán egyedivé és izgalmassá: fröccs, bor, borleves, kvircedli, macskapracni.

Augusztus 19.

17.00 óra       Rigó István szobrászművész kiállítása

A móri származású szobrászmûvész a Pécsi Mûvészeti Szakközépiskola tanára, kôbôl, bronzból és fából készít kisplasztikákat, kis szobrokat, köztérre kerülô monumentális alkotásokat, valamint portrékat.
Megtekinthető: 2012. szeptember 23-ig, az intézmény nyitva tartási idejében.

18.00 óra        Kvircedlisütés-bemutató
A móri sváb hagyományok felelevenítése és megôrzése érdekében a Lamberg-kastély Kulturális Központ kolléganői sváb enteriôrben, népviseletbe öltözve mutatják be a hagyományos móri sváb sütemények készítését.

18.30 óra        Edelweiss Német Nemzetiségi Tánccsoport táncháza
A több éves tánctapasztalattal rendelkezô tánccsoport számos belföldi és külföldi sikerekkel büszkélkedhet. Feladatuknak tartják a móri német nemzetiségi hagyományápolást, a régmúlt szokásainak felelevenítését, megismertetését. Táncrepertoárjuk között megtalálhatóak a régi móri táncok mellett a hagyományőrző dallamokra készített saját koreográfiák is.

19.00 óra         Nemzetközi Néptáncfesztivál – a székesfehérvári Királyi Napok móri rendezvénye
Az idei évben várhatóan Grúziából a Kazbegi Tánccsoportot  látjuk vendégül.

21.30 óra        Bill K!ll koncert
A Bill K!ll zenekar a néhai Grimasz zenekar átalakult formája. Fő profiljuk a magyar ismert rockzenék és blues zenék feldolgozása. Jelszavuk: buli kifulladásig!

Augusztus 20.

17.30 óra        Móri Ifjúsági Fúvószenekar térzenéje
A zenekar 1981-ben alakult, célja a német nemzetiségi zenekultúra megőrzése, ápolása, továbbvitele. Tevékenységükkel öregbítik városunk, megyénk, hazánk hírnevét a világban. Művészeti vezető: Acsai Sándor

18.00 óra        Ünnepi köszöntők
Kenyérszentelés a történelmi egyházak közreműködésével

18.30 óra       A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes tagjainak honosítási ünnepsége

19.30 óra        Molnár Dixieland Band koncertje, vendég: Szulák Andrea
Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb vidéki jazz-együttese, a szegedi Molnár Dixieland Band. Itthon az egész országot bejárták, 1964 óta koncerteznek, különféle jazz-fesztiválokon, klubokban lépnek fel, évi 50-100 alkalommal; külföldön 1972 óta szerepelnek rendszeresen.
Vendég:  Szulák Andrea

21.30 óra        Bekecs Néptáncegyüttes Trilógia c. táncszínházi műsora
A Trilógia címû elôadás tulajdonképpen egy kerettörténet. A cselekmény egy kocsmában zajlik, a kocsma képezi azt a banális és egyben misztikus helyszínt, ahol a cselekményszálak kibontakoznak. Egy nap története a reggeli kocsmanyitástól, belenyúlva az éjszakába, napzártáig, amikor a kocsmárosné kitessékeli az utolsó részeg vendéget, és bezárja maga mögött az ajtót. Koreográfus: Benő Barna Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik