Kultúra

Bréking: Mértékkel ittak a Szigeten

sziget pultos (sziget, pultos, ital)
sziget pultos (sziget, pultos, ital)

Meglestük, ahogy a fogyasztóvédők a fesztiválozók italozását védik a kupicányi felesektől és a vizezett söröktől.

A szigetelők állandó rémálma a vizezett sör, a kupicányi feles vagy a túlszámlázás, hogy a hibásan üzemelő körhintáról ne is beszéljünk. Bár ezek pár éve már csupán marginális problémák, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a fesztivál alatt 30 fős alakulattal járja végig az italpultokat minden nap (naná, a fesztiválozók is), és ellenőrzi, hogy a kitöltött italmennyiségek megfelelnek-e a standardnak, valamint a fesztitalozó kapott-e nyugtát a vásárlásról. A Szigeten már csak és kizárólag a PayPass-kártyával lehetséges a fizetés, de erről is minden alkalommal kötelező nyugtát adnia a kereskedőnek.


Fotó: Neményi Márton

Fülöp Zsuzsanna, a NFH sajtószóvivője a Szigeten a Hír24-nek egy próbavásárlás nyomon követése alatt elmondta, csak a szerdai napon délután 2 óráig 49 ellenőrzés történt. Ennek során nem csak italpultokat, hanem a mutatványos berendezéseket is ellenőrizték. A 49-ből 16 alkalommal fordultak elő kisebb szabálytalanságok: lemaradt a nyugta, a kitöltött italmennyiség elmaradt a kötelező adagtól, vagy az árak, cégadatok voltak tévesen vagy hiányosan feltüntetve.

A szóvivő azt is elmondta, ha a szigetelők a fesztivál alatt ehhez hasonló problémával találkoznak, akkor célszerű először a vásárlók könyvét elkérni, és a kereskedőnek jelezni a szabálytalanságot. Amennyiben nem sikerül rendezni a dolgot, az NFH saját sátorral van jelen a Sziget civilfalujában, ahol a hatóság munkatársai adnak felvilágosítást a további jogorvoslat menetéről, de számtalan egyéb, fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kérdésre is válaszolnak.

A próbavásárlás során egyébként, ha hiszik, ha nem, pontosan 0,5 deciliternyi jófajta whisky csobbant a felespohárban, ezt a pultban kötelezően tárolt mérőedénnyel ellenőrizték az ellenőrök. A nyugta is mértani pontossággal landolt a próbavásárló előtt, aki elégedetten távozott a próbavásárlás helyszínéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik