Kultúra

24 kamerával közvetíti a YouTube a Sziget három színpadát

sziget magyar dal napja (magyar dal napja, sziget, fesztivál, közönség, )
sziget magyar dal napja (magyar dal napja, sziget, fesztivál, közönség, )

Élőben követhetik a Nagyszínpad, a Világzenei Party Nagyszínpad és a A38 Színpad programját a YouTube videomegosztón a nézők, a koncerteket több mint hatvanfős stáb közreműködésével 24 kamerával rögzítik.

Kádár Tamás, a Sziget Kft. cégvezetője elmondta: az interneten és a Szigetre kihelyezett ledfalakon ugyanaz a közvetítés lesz látható, mint a Sziget hivatalos YouTube-oldalán. Az élő közvetítés a Sziget első napján, augusztus 8-án indul, a három csatornán futó műsor a fesztivál végéig minden nap délután 3 órától késő éjszakáig lesz látható. A koncertek legjobb pillanatai a fesztivál után még további 3 hónapig megtekinthetők lesznek. A közvetítést ismétlik, hogy a fesztiválról a más időzónákban élők se maradjanak le.

M. Nagy Richárd, a közvetítés vezető rendezője elmondta: a lehető legjobb közvetítést szeretnék nyújtani reményei szerint több mint egymillió nézőnek. A Pop-Rock Nagyszínpad műsorát 16, a Világzenei Party Nagyszínpad és az A38 Színpad koncertjeit 4-4 kamerával veszik fel. „A kivetítőkre és a netes nézőkre is gondolnunk kell. Azok, akik számítógépen nézik a koncerteket, szívesebben látnak tágabb képeket, míg akik a helyszínen vannak, a közelieket kedvelik, szeretnék látni az énekest, a gitárost” – fogalmazott a vezető rendező, aki hangsúlyozta, nagyon izgulnak, hiszen ez lesz az első élő YouTube-közvetítés Magyarországról. Hozzátette: a feladatuk nem egy-egy koncert, hanem egy fesztivál közvetítése, ami sokkal „komplexebb” feladat.

A sajtóbejáráson elhangzott, egy-két zenekar nem engedélyezte a műsor felvételét, ilyenkor a közvetítés megszakad, és visszaszámlálás indul a következő fellépőig. A szervezők hozzátették, hogy még mindig érkeznek engedélyek a zenekaroktól, ezért a YouTube-on lehet nyomon követni, melyik koncert lesz látható.

A szervezők kiemelték: a hangot külön is szerkesztik, hogy minél jobb minőségben kerüljön a közvetítésbe. A rögzítőállomásra futnak be a színpadokról a jelek, amelyeket Londonba küldenek, földi vonalakon keresztül.

Bíró Pál, a Google Magyarország YouTube-ért felelős vezetője az MTI-nek elmondta: egyre több koncert, fesztivál kerül fel a YouTube-ra, így magától értetődő volt, hogy a tavaly Európa legjobb nagyfesztiválja címet elnyerő Sziget is bekerüljön a tartalomba. A Sziget és a Google megállapodásáról csupán annyit közölt, hogy a YouTube biztosítja a kommunikációs platformot, a Sziget pedig a jelet.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben is közvetíteni fogják-e a fesztivált, azt felelte, hogy mérföldkőnek számít a megállapodás a Szigettel, de csak az első „lépcső”.

A sajtóeseményen megjelent a Compact Disco basszusgitárosa, Sándor Attila is, aki hangsúlyozta: a közvetítés révén nagy lehetőséget kapnak a hazai zenekarok a bemutatkozásra, hiszen a fellépésüket akár egymillió ember láthatja. Hasonló véleményen volt Lukács László, a Tankcsapda frontembere is, akit online kapcsoltak Debrecenből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik