Kultúra

A Sziget lerohanja az Auchant

Elözönlötték az óbudai Auchan áruházat az angol, holland, lengyel „szigetlakók”, no meg a biztonsági őrök.

A Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján tömött buszokkal érkeznek a helyszínre a külföldi fiatalok. Mivel a fesztiválhoz legközelebbi szupermarket mellett áll meg az egyik szigetes céljárat, a fesztiválozók közül sokan a boltban „tankolnak” fel. S bár a rendezvényen is vannak kisboltok, egész héten várható, hogy a szigetlakók özönlik el a boltot. Leginkább ásványvizet, péksüteményt és alkoholos italokat vásárolnak a fiatalok, amit aztán megpróbálnak bevinni a K-hídon.

Ők valószínűleg csalódnak majd a beléptetésnél, ugyanis a Sziget házirendje szerint üveget egyáltalán nem lehet bevinni, de az alkoholos italokat is elveszik a beléptetésnél. Alkoholmentes italokat ”legfeljebb fél litert félliteres műanyagpalackban, cigarettát maximum két dobozzal, élelmiszert pedig kereskedelmi mennyiséget el nem érő mennyiségben” lehet bevinni a rendezvényre.

A szupermarketbe egyébként nem szabad bevinni táskát, szatyrot, nagyobb retikült – de ezt csak az egyik – a Szigethez legközelebbi kapunál ellenőrzik. Az 50 méterre található következő bejáratnál már gond nélkül besétálhatnak a „táskások” is.

Hétfőn a Csík Zenekar ad háromórás koncertet a 20. Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján este nyolc órától. A Daloskönyv elnevezésű koncerten a többi közt a magyar könnyűzene néhány emlékezetes, illetve kevésbé ismert számának népzenei feldolgozása lesz hallható nyolc rangos zenész Kovács Kati, Bródy János, Ferenczi György, Hobo (Földes László), Kiss Tibor, Lovasi András, Presser Gábor és Szörényi Levente közreműködésével.

Előtte 18 órakor a fesztivál KultúrZónájának Porondszínházában Születtem Magyarországon címmel Cseh Tamás-emlékestet tartanak. Az eredetileg a Thália Színházban bemutatott produkció rendezője Bereményi Géza, a zenei rendező Hrutka Róbert, közreműködik Udvaros Dorottya, Für Anikó, Cserhalmi György, Tompos Kátya, Holecskó Orsolya, Nagy Péter, Szegezdi Róbert és Kálloy Molnár Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik