Kultúra

Történelmi kavalkád Székesfehérváron

Élőképes krónikával, délutáni gyermekprogramokkal és este hétkor felvonulással indul a Történelmi kavalkád hétvégi programsorozata augusztus 4-én. Négy hétvégén át tart az interaktív városbemutató.

Újdonság, hogy a színészekből, zsonglőrökből, zenészekből, hagyományőrzőkből, grafikusokból szerveződött városi civil szervezetek mellé idén a Borrendek is csatlakoznak a felvonuláson.

A szervező és résztvevő civil csapatok arra vállalkoztak, hogy Szent István városának ünnephavában, hétvégenként életre keltik a Belváros terecskéit. Az eredeti „történelmi díszletek” között mind a városlakók, mind pedig a turisták számára élményt nyújtó lovagi bemutatók, gólyalábasok, énekmondók, régi és újkori zenét játszó muzsikosok tűnnek majd fel. Az sem megvetendő, hogy ezek a programok a város és a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatása révén ingyenesen látogathatók.

Állandó programelemként péntekenként délután, szombatonként délelőtt és délután, valamint vasárnaponként délelőtt is látható lesz a fiatalok és gyermekes családok által nagyon kedvelt zenés-képes idegenvezetés, az Élő – Képes Krónika a Szabad Színház lendületes előadásában, a Zombori Zenekar kíséretével. Az idegenvezetések a Vörösmarty Színház elől indulnak.

A szombat délelőtti és délutáni programelemek között láthatóak lesznek az I. András Király Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje – Honvéd Szondi György SE, a Csőszi Hagyományőrzők, a Székesfehérvári Szabad Királyi Lovagok Egyesületének lovagjainak, a Fehérvári Huszár Egyesület lovasainak, valamint a Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület tagjainak bemutatói is.

Az augusztus 4-i nyitónapon a Zombori Zenekar, augusztus 11-én az etno jazzt játszó Duola Együttes (Bágyi Balázs – P. Szabó Dániel), majd augusztus 18-án a magyar népdalokat éneklő Hungarikum Együttes, míg az utolsó hétvégén, augusztus 25-én, a Zentai Márk vezette, Fehérváron még kevéssé ismert Switch Együttes lép fel.

Újdonság lesz a Szabad Színház előadásában a „Béla király” című történelmi dráma, amelyet augusztus 5-én és 14-én, a Városháza udvarán tekinthetnek meg az érdeklődők. A család minden tagja számára ajánlott – az ugyancsak újdonság – múzeumszínház. A Fekete Sas Patikamúzeumban vasárnap 15.00 órai kezdettel látható a Csodapatika meseelőadás. A hétvégi esték hangulatát a MéhKasAula „fényfestése”, valamint az Asolar tűzzsonglőr csapat tagjai színesítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik