Kultúra

Kiállítás és koncert Sukorón

A Sukorói Zenei Nyár hangversenysorozat után a sukorói, illetve Sukoróhoz kötődő alkotók műveinek bemutatásával rendezik meg a VI. Sukorói Kortárs Képzőművészeti Kiállítást augusztus 12–20. között a falu kultúrházában.

A megnyitó előtt Vámosi Péter harsonaművész és Kollonay Zoltán zongoraművész koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők augusztus 12-én, vasárnap 17 órakor a református templomban. A kiállításon festők, üvegfestők, keramikusok, fotósok és grafikusok munkái láthatók. A tárlat megnyitója a koncert után, 18 órakor kezdődik; a kiállított munkák délutánonként, 16–20 óra között tekinthetők meg.

A német és magyar szólisták koncertje ritka hangszerpárosítással valósul meg: a zeneszerzők korábban csak a művek legünnepélyesebb pillanataiban szólaltatták meg a harsonát, de mára a hangszer alkalmazási lehetőségei kiszélesedtek, régi darabokkal előadásával, átiratokkal és új művek bemutatásával. A harsona-orgona duó nagyon-nagyon ritka párosítás, kevés mű íródott erre az összeállításra, mivel általában a harsonát zongorával kísérik. A kíséretek áthangszerelésével az orgona és a harsona hangja együtt ellenpontozza, kiegészíti és fenségessé teszi az előadást, mely így újszerű és jól harmonizáló hangzást eredményez.

Vámosi Péter
Virtuóz harsonás fantasztikus hangterjedelemmel, muzikalitással. Vámosi Péter 1970-ben született Magyarországon. Első diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Győrben, a másodikat a Budapesti Zeneakadémián szerezte kitüntetéssel, majd a stuttgarti, később a mannheimi Zeneművészeti Főiskolákon végzett, szólista művészképző szakon. A mannheimi főiskolai harsonaversenyen és a Brémai Nemzetközi Trombita Napokon az összes rézfúvós kategóriában kapott első díjat. Együtt játszott az Észak-Német Rádió Filharmonikus zenekarával, a Délnyugat-Német Rádió Baden-Baden–Freiburg Szimfonikus zenekarával, a wiesbadeni színház és a Stuttgart Musical Színház zenekaraival, a mannheimi Kurpfalz és délnyugat-német kamarazenekarokkal. 2004-től szólistakoncerteket ad neves orgonaművészekkel. Koncertezett a budavári Mátyás-templomban, a Tihanyi és a Pannonhalmi Apátságban, a pécsi és a veszprémi bazilikában. Rendszeresen koncertezik Németországban és Magyarországon, és koncertezett már Finnországban is. Most van kiadás alatt 2 CD hangfelvétele. Játékával küldetésének érzi megmutatni, hogy a harsona nem csak zenekari, hanem az egyik legnagyobb hangterjedelemmel rendelkező szólisztikus hangszer is.

 

Kollonay Zoltán
1964-ben született Magyarországon; édesanyja görög, édesapja magyar. Első diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni zongora szakán, második diplomáját a Budapesti Zeneakadémián szerezte. Tanulmányait a Bécsi Zeneakadémián folytatta, majd Nína Svetlanova (New York) mesterkurzusán vett részt Bécsben. 1996-ban zsűritag volt Béres György professzor Musicolympiade zenei versenyén Bécsben. Magyarországon több zongoraversenynek volt első helyezettje. Színes előadói, zeneszerzői, improvizáló egyéniség, sokféle stílust és előadói hagyományt ötvöz játékában. Darabjait zongorával, orgonával, szintetizátorral szólóban vagy saját zenekara kíséretében adja elő. Stílusa hidat képez a klasszikus, a görög és a könnyűzene között. Koncertjei a megszokottnál különlegesebbek, varázslatos új zenei élményt adnak. Orgonakoncertekkel fellépett már a keszthelyi Karmelita Bazilikában, a csornai Premontrei Székesegyházban, a debreceni Nagytemplomban, Siófokon és más városokban. Heti rendszerességgel koncertezett orgonán Zalakaroson, Bükfürdőn és Hévízen. Fontosabb kompozíciói: Görög zongoraverseny, Magyar fantázia, Spanyol tánc, Beat mise. Fantáziakoncertek: Planéták, Vizek zenéje, Teremtés, Özönvíz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik