Kultúra

Cápafesztiváloznak a Spielberg-klasszikus rajongói

A négynapos eseményt az 1974-ben készült A cápa című film egykori forgatási helyszínén tartják, ami a kasszasiker után lett felkapott üdülőhely.

Közel negyven éve egy csapat filmes vert sátrat egy üdülősziget csöndes tengerpartján, hogy minden váratlan nehézség ellenére leforgassa azt a filmet, amely mindörökre megváltoztatta Hollywoodot, és amely az első nyári kasszasiker lett Amerikában.

A zöldfülű filmrendező, Steven Spielberg és stábja rengeteget bajlódott a folyton bedöglő cápakellékkel, amely a Bruce becenevet kapta. Közben a stúdiófőnökök azon izgultak, hogy a produkció késlekedik és túlköltekezik, így a nyár kibírhatatlan feszültségek közepette telt. A cápa körüli egyetlen jó választásnak Peter Benchley regénye tűnt, amelyből a forgatókönyv született.

Aztán alig nyolcvan nappal a premiert követően mégis Hollywood addigi legnagyobb kasszasikerét produkálta, rekordját később a Csillagok háborúja haladta meg, de ez az azóta ugyancsak klasszikussá vált sci-finek már hat hónapjába tellett. A rekordoknál maradva: A cápa ugyancsak az első film volt, amely átlépte a százmillió dolláros jegybevételt az amerikai mozikban.

Martha’s Vineyard – ahol egykor a filmet forgatták – manapság az amerikai elnökök és hollywoodi sztárok bejáratott nyaralóhelye. A horrorban Amity-szigetként szereplő, Massachusetts partjaihoz közel elnyúló földdarabot a Cápafesztivál alkalmából augusztus 9. és 12. között a várakozások szerint öt-tízezer rajongó lepi el. A rendezvény idén egybeesik a filmet gyártó Universal stúdió századik születésnapjával, amely a centenáriumnak azzal állított emléket, hogy tucatnyi régi filmjét, köztük az 1975 júniusában debütált A cápát is felújította.

A fesztiválon a film alkotói és szereplői is részt vesznek, a közönségtalálkozókon kívül kiállítások, a cápákkal kapcsolatos oktató- és állatvédelmi programok, valamint természetesen a film szabadtéri vetítése is szerepel a rendezvények között.

A tervekhez képest végül négyszeres forgatási idő, közel hat hónap alatt elkészült produkció egyik szereplője, a seriff helyettesét alakító Jeffrey Kramer szerint annak idején senki sem sejtette, hogy ekkora sikere lesz a filmnek.

A siker nemcsak a film több szereplőjének további pályafutására volt kedvező hatással, hanem a sziget életét is megváltoztatta. Felkapott üdülőhellyé vált, egymás után bújtak ki a földből az újabb és újabb nyaralóházak. A cápa előtt átlagosan ötezren pihentek a szigeten nyaranta, ami egyből 15 ezerre ugrott a film bemutatása után. Manapság 75 ezren választják vakációzásra, az év legforgalmasabb napjain akár 130 ezren is megfordulnak arra.

A cápa Blu-ray kiadása augusztus 14-én jelenik meg az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik