Kultúra

Míg a világvége el nem választ [filmpremier]

Ki hogyan készül az Armageddon bekövetkeztére? Romantikus dramedy-roadmovie Steve Carell és Keira Knightley főszereplésével.

Lars von Trier legutóbbi világvége-meséjének főszereplője a Melancholia nevű kisbolygó volt, amely becsapódása pontot tett a földi élet végére. Lorene Scafaria első filmjének hasonló az alaphelyzete, csak a hangvétel egész más: egy aszteroida száguld sebesen bolygónk felé, és okoz pánikot az emberiség soraiban. A túlélési technikák változatosak, már aki nem lesz öngyilkos. Sokan az utolsó 21 nap alatt akarnak bepótolni mindent, orgiák, drogok, zabálás formájában; van, aki mindent úgy tesz, mint eddig, a bejáratott rutinokkal operál, és olyan is akad, akit a közelgő katasztrófa árnyéka döbbent rá, hogy nem is tudja, kicsoda ő és mit is akart az élettől.

Ilyen Dodge (Carell), a középkorú biztosítási ügynök, akit felesége rögtön elhagy, ahogy megtudja a szörnyű hírt. A férfit barátai hedonista vacsorájukon hiába próbálják rábeszélni egy üresfejű, fecsegő nőre, inkább a magányt választja. Egyik este aztán ablaka alatt találja a szomszéd lányt, Pennyt (Knightley), aki a vég közeledtével értelmetlen párkapcsolatai tükrében zokogva azon mereng, hogy lekéste az utolsó repülőt, mellyel még hazatérhetett volna családjához. A furcsa pár együtt indul útnak, ki-ki a maga saját végzete felé, amely persze szorosan összefonódik a film végére.

Steve Carell és Keira Knigthley mint szerelmespár – erre nem gondoltunk eddig, nem véletlenül. Nem illenek össze. Az egykori Office-sorozat főnöke, Carell jól hozza a figurát, karaktere a Család kicsi kincse meleg, értelmiségi nagybácsijának és a Dan és a szerelem komikus hősszerelmesének mixe: aranyszívű, hallgatag, kissé színtelen pasi, aki aztán életre kel. Keira Knightley füvet szívó, bakelitlemezeket gyűjtő, életművésznője viszont nem elég hiteles, ezen az affektáló grimaszolás sem segít. Egymás tökéletes ellentétei, ismerkedésük állomásai során töltődik meg a roadmovie kalandokkal, néhány pillanatra még el is hisszük, hogy lehet köztük románc. De hogy életük szerelmei lennének – ki van zárva.

A műfaját kereső mozi vígjáték próbál lenni, de inkább katasztrófarománcnak titulálhatnánk. A sokszor vontatott cselekmény igazából a mellékszereplőktől válik igazán érdekessé: az út menti bisztró kenyérre kenhető, beecstasyzott pincérei, a filozofáló teherautósofőr, a bunkerben túlélésre gyúró katona ex-pasi, és Dodge hűtlen apja Martin Sheen előadásában mind sokat tesznek a túléléséért.

Kinek ajánljuk?

Akik világvége tematikájú filmmaratonon vesznek részt.

Kinek nem ajánljuk?

Akik szerint a Cloverfield vagy a Melancholia szól megfelelően a világvégéről.

Seeking a Friend for the End of the World – színes, feliratos, amerikai romantikus vígjáték, 94 perc, 2012. Rendezte: Lorene Scafaria. Szereplők: Keira Knightley (Penny), Steve Carell (Dodge), Melanie Lynskey (Karen), Connie Britton (Diane), Adam Brody (Owen), Patton Oswalt (Roache), Gillian Jacobs (Katie), William Petersen (Trucker), Rob Corddry (Warren), Derek Luke (Speck), Melinda Dillon (Rose),T.J. Miller. Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai premier: július 26.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik