Kultúra

A tévében: empátia és hasonló hiánycikkek

Focicsapataink a béka segge alatt, a társadalmi közhangulat megértő, felelősségteljes és felnőtt, mint egy tálib házibulin, akkor most ehhez.

18:30, sport1, Manchester United-Besiktas, felkészülési mérkőzés
Miközben mi albán csapatok ellen úszunk meg selejtezőket minimális vereséggel (és ezt sikerként kéne elkönyvelni a veretlen magyar bajnoktól) Innsbruckban nálunk kicsit előrébb járó csapatok találkoznak felkészülési meccsen. A MU nyilván próbálgatja az új játékosokkal begyakorolandó taktikai formációkat – a japán Kagawa vagy a fiatal angol Powell mellé Ferguson tán már egy fiatal brazilt is megszerez a meccs kezdetéig.

21:00, film+, Bosszú az Eiger csúcsán
Az a film, amelynek tartalomismertetője így kezdődik: “Hemlock, a visszavonult bérgyilkos az egyetemen művészettörténetet tanít”, már csak jó lehet. Hozzáteszem, Hemlockot az 1975-ös Clint Eastwood alakítja, nem az a kifejezett Marosi Ernő, ha értik, mire gondolok. Eastwood amúgy rendezi is a filmet, amely persze nem a kora román építészet jellegzetességeiről szól, hanem egy hegymászós akciófilm, krimi bosszúval, pénzzel, gyilokkal.

21:00, Film Mánia, Nyakunkon az élet
Ben Stiller első rendezése volt ez 1994-ben pár amerikai fiatalról, akik már belecsobbantak a mélyvízbe, de még csak próbálgatják a hullámokat. A főhős egy fiatal lány, Lelaina (Winona Ryder), aki saját magukról készít titokban dokumentumfilmet – és tulajdonképpen minden első film titkos dokumentumfilm generációnkról. Stiller külön mázlija, hogy ehhez meg tudta nyerni Ethan Hawke-ot is (önmagán és a már említett Ryderen kívül).

21:15, cool, Jackie Chan: Első csapás
Akinek akciófilmből az 1975-ös nem elég friss, itt egy 1996-os az akkor még nádszál hajlékony Channel, akinek tán csak a humora nem kopott meg az évek során, igaz, elég kopott volt az már újkorában is. Az ezúttal hongkongi rendőrtiszt Channak csak két nagy titkosszolgálaton és pár bérgyilkoson kell átszlalomoznia magát a szokásos pattogós ritmusban. 

21:20, Viasat3, Halott gengszterek
A bűnt a kevésbé vicces oldaláról közelíti ez a film, éppenséggel a bűnözők oldaláról, akik pár műtárgyat rabolnak el, de a rendőrség a nyakukban, majd hibát hibára halmoznak, és persze kapkodnak is – végül a végzetes hibát is elkövetik. Ving Rhames főszereplésével ez a film arról beszél, hogy a bűnözők milyen sokszor csak szimplán rossz válaszokat adó áldozatok – manapság pedig az empátia nevű képességre elég nagy szükség van ebben az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik