Kultúra

LOL [filmpremier]

Az első szerelem és osztálykirándulás Párizsba. Miley Cyrus és Demi Moore anya-lánya szerepben a Házibuliról mintázott amerikai tinivígjátékban.

Tinikről szóló és tiniknek készülő film az utóbbi évtizedekben nem készült túl sok – legalábbis Európában. A háromgyerekes francia rendező, Lisa Azuelos viszont 2008-ban leforgatta LOL: Laughing Out Loud című filmjét a közösségi médián és mobiltelefonnal felnövő generációról, az anya szerepében a már tinikorában ikonná vált Sophie Marceau-val. A nagy sikerre való tekintettel aztán úgy döntött, ő maga készíti el filmje amerikai remake-jét.

Lola – barátainak Lol – most lép át a gyerekkor küszöbén. Első szerelme, Chad a nyári szünetben megcsalja, így szakít vele. Legjobb barátja, a zenésznek készülő Kyle (Douglas Booth) viszont egyre közelebb kerül hozzá. Barátságok és viták, hazugságok és titkok mentén alakulnak az események, miközben mindenki izgatottan várja a párizsi osztálykirándulást. Kérdés, Lolát elengedi-e anyja, miután a háta mögött házibulit rendezett, és a jegyei sem alakulnak valami fényesen. Pedig anya is sumákol: elváltak apával, titokban mégis vele randizik.

Az alapvetően kedves kis filmben Lolát a tinisztár Miley Cyrus (Hannah Montana-sorozat, Az utolsó dal) játssza, anyját pedig Demi Moore. Kettejük sokszor ellentmondásos kapcsolata alkotja a film gerincét, megspékelve sok vicces momentummal. Amennyire sikk nem szeretni Cyrus-t, annyira jó a filmben Moore-ral, tökéletes az összhang köztük. A rendező jól sakkozik az érzelmekkel, főleg, ami a szülőket illeti. Olyan dolgokról esik szó, mint a gyantázás, a fűszívás és a védekezés. Kifejezetten megnyugtató látni, hogy más sem áll a feladat elé sokkal felkészültebben, amikor gyereke valamilyen hajmeresztő vagy érthetetlen akciójára kell reagálni.

Karcos társadalmi mondanivalót nem fogunk kapni, hiszen ez egy tinédzserekről szóló történet, őket pedig általában saját hormonháztartásuk köti le, plusz a suli. Ezért a valósághoz kötődő sok apró információ lemorzsolódik, mint a szülők foglalkozása, és csúnya vagy kívülálló státusú szereplő sem igen bukkan fel. Furcsa lények viszont bőven akadnak a befogadó francia családoknál, és a legjobb pillanatokat nekik köszönhetjük.

VIDEO

Kinek ajánljuk?

Igazi anya-lánya összebújós mozi, de apák számára is ajánlott, ha érteni szeretnék, mi történik körülöttük.

Kinek nem ajánljuk?

Akik nagyon nem szeretik Miley Cyrust. Akik mást várnak 2012-ben egy tini vígjátéktól.

LOL – színes, feliratos, amerikai romantikus film, 97 perc, 2012. Rendező: Lisa Azuelos. Szereplők: Miley Cyrus (Lola), Ashley Greene (Ashley), Douglas Booth (Kyle), Demi Moore (Anne), Ashley Hinshaw (Emily), Adam G. Sevani (Max). Forgalmazó: Budapest Film.

Hazai premier: július 19.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik